След като десетилетия наред беше обект на научна фантастика и

...
След като десетилетия наред беше обект на научна фантастика и
Коментари Харесай

Лабораторното месо: От фантастиката до чинията в ресторанта

След като десетилетия наред беше обект на научна фантастика и години наред - на действителни научни проучвания, месото, отгледано в лаборатория, най-сетне ще стане действителност в някои заведения за хранене в Съединени американски щати още през тази година.

Ръководителите на компании, произвеждащи месо от култивирани скотски кафези, са оптимистично настроени, че месото, отглеждано в големи стоманени вани, може да се появи в менюто до няколко месеца, откакто една от фирмите получи позволение от основен регулаторен орган. В знак на убеденост някои от тях са подписали контракти с елитни готвачи като аржентинеца Франсис Малман и испанеца Хосе Андрес, които вероятно ще показват месото в своите елитни заведения за хранене.

Но с цел да доближи до крайната си цел - рафтовете на супермаркетите - култивираното месо е изправено пред огромни трудности, обявиха експерти.

Компаниите би трябвало да привлекат повече средства за увеличение на производството , което ще им разреши да оферират своите говежди пържоли и пилешки гърди на по-достъпна цена. По пътя си те би трябвало да преодолеят нежеланието на някои консуматори даже да опитат месо, отгледано в лаборатория.

Култивираното месо се получава от дребна проба кафези , събрани от добитък, който по-късно се зареждат с хранителни субстанции, отглеждат се в големи стоманени съдове, наречени биореактори, до момента в който се получи нещо, което наподобява и има усет на същинско парче месо.

Досега единствено една страна - Сингапур, е одобрила този артикул за продажба на дребно . Но Съединените щати са подготвени да го последват. През ноември Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) съобщи, че обработен месен артикул - пилешки гърди, отгледани от основаната в Калифорния UPSIDE Foods - е безвреден за консумация от хора.

Сега UPSIDE се надява да пусне продукта си в заведенията за хранене още през 2023 година, а в магазините за хранителни артикули - до 2028 година, оповестиха ръководителите на компанията пред медиите.

UPSIDE към момента би трябвало да бъде инспектирана от Службата за сигурност и надзор на храните към Министерството на земеделието на Съединени американски щати и да получи утвърждение от организацията за етикиране на продукта си. Говорител на американското министерството на земеделието отхвърли да разяснява периодите за ревизия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР