След като британците се сбогуваха с кралицата си, новият монарх

...
След като британците се сбогуваха с кралицата си, новият монарх
Коментари Харесай

Ето кога ще е коронацията на Чарлз III

След като британците се сбогуваха с кралицата си, новият монарх на Англия към този момент стартира да извършва своите кралски задължения.

Той към този момент разгласи първото си публично посещаване в чужбина, сподели новия си герб, а до края на годината ще излязат и първите монети и банкноти с неговия облик.



Преди броени дни пък Бъкингамският замък популяризира и първата публична фотография, на която английският крал Чарлз III театралничи дружно с кралицата консорт Камила, престолонаследника Уилям и брачната половинка му Кейт – принц и принцеса на Уелс. 

Their Majesties The King and The Queen Consort with Their Royal Highnesses The Prince and Princess of Wales.

Taken at Buckingham Palace on 18th September by.
— The Royal Family (@RoyalFamily)
Фотографията е направена на 18 септември, ден преди погребението на кралица Елизабет II. Кадърът е сниман преди приема в Бъкингамския замък на държавни и държавни ръководители, пристигнали за траурната гала.

Четирите кралски особи театралничат усмихнати пред камерата, като всички са облечени в черно. Впечатление прави изборът за тоалет, който принцесата на Уелс е направила за случая – тя е със същата черна рокля, с която бе на погребението на починалия принц Филип, брачен партньор на Елизабет II, отбелязва " Дейли експрес ". 

Кога обаче ще се състои церемонията по коронясването на Чарлз III, е измежду въпросите, които мощно вълнуват в този миг английското общество.

Като едно от най-сюблимните и основни събития в английската монархия, коронацията е белязана под знака на прецизно спазвана от епохи традиция. Но не постоянно това е било по този начин.



В последните няколко епохи традицията повелява церемонията по коронацията да се състои към година след същинското встъпване в служба. Кралица Елизабет II се възкачва на трона на 6 февруари 1952 година, а самата ѝ коронация е осъществена на 2 юни 1953 година

Не по този начин обаче е било с нейните прародители. Заради историческите условия в предишните епохи, провъзгласяването на новия крал се е случвало по допустимо най-бързия метод за елиминиране на останалите кандидати.

Монархът, който пръв удължава интервала сред встъпването в служба и коронацията, е Чарлз I, (управлявал от 1625 до 1649 година, когато е бил екзекутиран). Той е коронован 10 месеца след възкачването си на престола, а наследникът му Чарлз II – единадесет месеца.

Според прогнозите и Чарлз III ще съблюдава нормалната пауза до коронацията. Засега денят, в който тя ще се състои, не е разгласен публично, само че е ясно безапелационното предпочитание на сина на кралицата церемонията да е по-скромна, без типичната и непотребна пищност, изискваща големи разноски.



Кралските анализатори въпреки всичко допускат, че за дата на коронацията новият крал ще се спре на 2 юни 2023 година Тогава се означават 70 години от коронацията на майка му, а подготовката за този празник е почнала още преди гибелта на кралицата.

В изгода на тази дата идва и фактът, че въпросният ден се пада петък, което го прави комфортен той да бъде разгласен за неработен ден. Освен това на 10 юни е рожденият ден на Чарлз, което улеснява във организацията на всички тържествени събития във времеви аспект. 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР