След като близо осемседмичната инвазия на Русия в Украйна не

...
След като близо осемседмичната инвазия на Русия в Украйна не
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Драматична ситуация в Мариупол, много добри новини от Чернобил

След като близо осемседмичната инвазия на Русия в Украйна не съумя да превземе нито един от най-големите градове страната, от през вчерашния ден Москва пренасочи напъните си в и към сепаратистки райони. 

Русия продължава офанзивите си в Източна Украйна. Според личните им изказвания групировките на „ Луганската национална република “ изцяло са завладяли дребния град Кремина в Луганска област. На видеозапис се вижда съветско знаме, окачено на входната врата на градската администрация.

Около 18 000 души са живели в Кремина преди началото на войната. Твърди се, че към 4000 от тях остават в града. Според последния разбор на американския " Институтът за проучване на войната ", напредването към Кремина е единствената съветска сухопътна атака в границите на 24 часа, която реализира " забележителен прогрес ".

Западни военни специалисти са на мнение, че офанзивата на Русия в Източна Украйна е опит на президента Владимир Путин да си обезпечи някаква победа, с която да се похвали на вoенния церемониал за 9 май.

 Според Guardian, във втората фаза на войната Москва има 4 цели - завладяване на Донбас, обезпечаване на сухопътен кулоар към Крим, поради което и Мариупол е основен, завладяване на област Херсон, с цел да се обезпечи достъпът до вода за Крим и преодоляване на всяка спомагателна територия, която може да бъде употребена като буфер или разменна монета в договарянията.

" Ситуацията в южния украински пристанищен град Мариупол не може да бъде по-тежка ", сподели Зеленски тази нощ.

Руските военни блокират всички опити за образуване на филантропични коридори и избавяне на украински жители. Сътрудник на президента сподели, че Русия е употребила бомби за разтрошаване на бункери, с цел да нападна обсадената стоманодобивна фабрика " Азовстомана " в Мариупол.

„ Светът гледа онлайн убийството на деца и мълчи “, написа съветникът Михаил Подоляк в Twitter.

Украинския град Николаев в южната част на страната отново съобщи за обстрел. „ Нови експлозии в Николаев “, написа кметът на града Александър Сенкевич в Telegram рано сутринта в сряда. Той прикани жителите на града да стоят надалеч от прозорците и да потърсят оптимално безвредни места. 

Междувременно от Чернобил има позитивни вести: след повече от месец спиране, директната връзка сред изведената от употреба атомна електроцентрала и украинския регулаторен орган за нуклеарна сила беше възобновена. Това заяви шефът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси. Той се базира на украинския орган за нуклеарно контролиране. Това развиване е " доста добра вест ", споделя Гроси.

Той ще оцени положението на централата на място с екип от специалисти в края на този месец.

Руските сили окупираха Чернобил малко след нахлуването си в Украйна, а на 31 март те се отдръпнаха от оборудването.

Руското министерство на защитата разгласи в сряда преустановяване на огъня в региона към обсадения цех за стомана " Азовстомана "   в Мариупол и разгласи период за украинските войски да предадат оръжието си. Във вторник офертата не беше призната от нито един украински боец.

Въпреки че офанзивите по демаркационната линия към Донбас в Източна Украйна се усилват, към този момент Украйна съумява да отблъсква многочислените настъпления на съветските войски, заяви във вторник вечерта английското министерство на защитата, базирайки се на информация от разузнаването.

Междувременно съветският прогрес продължава да бъде възпрепятстван от терена, логистични и механически компликации. Към това се прибавя и устойчивостта на мощно стимулираната украинска войска. Неуспехът на Русия да смаже съпротивата в Мариупол – както и безразборните съветски офанзиви, които удариха цивилни – са спомагателни индикации, че Москва не реализира задачите си толкоз бързо, колкото се надява.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 19 April 2022

Find out more about the UK government`s response:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР