След жестоката катастрофа на бул. Черни връх скоростните рекорди продължават.

...
След жестоката катастрофа на бул. Черни връх скоростните рекорди продължават.
Коментари Харесай

Нямат край скоростните рекорди на бул. Черни връх

След жестоката злополука на бул. " Черни връх " скоростните върхове не престават. Камерите на " Пътна полиция " са хванали водач, който е карал със скорост близка до тази, с която катастрофира обвиненият Георги Семерджиев, заяви Българска национална телевизия.

Така се оказва, че даже толкоз тежка злополука, при която дрогиран водач убива две девойки, инцидентно минаващи на кръстовището, не може да стресне и дисциплинира другите водачи.

Оказва се, че казусът " Семерджиев " не е стреснал някои от водачите. Въпреки засиления надзор и камерите за скорост в региона някои водачи не престават да карат неразумно като навлизат с превишена скорост в кръстовището.

От " Пътна полиция " регистрират и друга рискова наклонност. Все по-често зад най-дръзките нарушавания стоят млади водачи без опит. Ето какво демонстрират данните от инспекциите през последното денонощие.

При тествани над 8000 МПС са формирани малко над 2500 фиша и над 700 акта за административни нарушавания. Общо 23-ма водачи са хванати зад кормилото след приложимост на алкохол. 13 са карали над 1.2 промила в кръвта. 17 са хванати зад кормилото след приложимост на наркотични субстанции. Петима са отказали да бъдат тествани.

Въпреки смразяващите фрагменти от жестоката злополука на бул. " Черни връх ", при която починаха две млади дами, водачи не престават да карат със скорост два пъти над разрешените 50 км в час. Отсечката към този момент е под 24-часов надзор, а след случая е засечен връх от 137 километра в час. Шофьорът е карал съвсем със скоростта на рецидивиста Георги Семерджиев, който съгласно експертизите по делото е връхлетял в кръстовището със 166 километра в час.

" Имаме скорости от 105, 110, 115, 120 км/час. Анализът демонстрира, че денем нямаме такива високи превишения. Високите превишения са в тъмната част на деня ", изясни старши контрольор Тихомир Неделчев, от " Пътна полиция ", Столична дирекция на вътрешните работи.

От началото на годината в правата на бул. " Черни връх " са хванати 9330 водачи, които са карали с превишена скорост. От Министерство на вътрешните работи описват, че всеки ден камерата се реалокира на разнообразни сектори от пътя, който подготвят да се кара бързо. Само в границите на час екипът ни става очевидец на няколко нарушавания с към 30 километра в час над допустимото.

Заснетите фрагменти се трансферират автоматизирано към единния център за обработка на нарушаванията. Глобата се постанова в границите на два дни. След това фишът се изпраща по пощата. Другите разновидности са да се връчи при инспекция на пътя или когато водачите би трябвало да употребяват административна услуга в КАТ. При скорост над 50 километра в час в обитаемо място санкцията е 700 лева като при всяко превишение с 5 километра от горната страна се усилва с 50 лв., а книжката се лишава за три месеца.

" Контролът, който реализираме ние, екипите на " Пътна полиция " и " Охранителна полиция, " е много повишен. Има повишена численост на открити водачи след приложимост на алкохол и наркотични субстанции. Това са нормално млади жители. Моето мнение е, че всичко е до съзнание ", разяснява ст. контрольор Неделчев.

От " Пътна полиция " регистрират, че все по-често дръзките нарушавания се вършат точно от млади водачи без стаж зад кормилото. Според специалисти по пътна сигурност една от аргументите е възприятието за безотговорност поради сложното използване на санкциите и наказванията, което от време на време лишава години. Освен това доста от камерите се отбелязват в мобилни приложения и фейсбук групи.

Срещу шофьорската взаимност от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия оферират камерите на " Пътна полиция " и АПИ да се обединят в една централизирана система. По този метод ще може да се вкара следенето на междинна скорост в отвън обитаемоте места, а броят на камерите ще нарастне близо три пъти.

" Тогава превишаването на скоростта ще се обезсмисли. И да караш бързо ще би трябвало някъде да забавиш или да спреш, с цел да не бъдеш глобен. Няма да се постанова да се купуват нови камери, да се отчуждават имоти и по този начин нататък. Нещо, което лишава години, а ще употребяваме запас, който имаме и това няма да коства скъпо ", счита Илия Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Според специалисти има потребност и от незабавен ремонт на системата за образование на новите водачи, която да акцентира точно на ръководството при по-високи скорости.

" Един автомобил, който тежи звук, звук и половина, два със скорост над 50 км в час е машина, която може да убие и да аргументи големи провали и като че ли младите не си дават напълно сметка за това ", споделя още Илия Тодоров.

Според данни на неправителствения бранш директните и косвените загуби от произшествия излизат годишно над 2 милиарда лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР