След извънредното заседание на парламента вчера днес депутатите довършиха мащабните

...
След извънредното заседание на парламента вчера днес депутатите довършиха мащабните
Коментари Харесай

Депутатите оставиха "вечните длъжници"

След изключителното съвещание на Народното събрание през вчерашния ден през днешния ден депутатите довършиха огромните промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК). Предложенията за промени пристигнаха от четири плана - на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, писан от омбудсмана Мая Манолова, " Обединени патриоти " и " Воля ", които след това бяха обединени в един. Депутатите обаче се отхвърлиха от една същностна смяна - въвеждането на безспорна 10-годишна отминалост върху отговорностите на физическите лица.

Манолова, която настойчиво настояваше за премахването на " безконечните длъжници ", разгласи, че импортираните промени са били " нещо като удар в празно пространство ", тъй като са се отнасяли единствено за изключване по отминалост на необезпечените задължения.

Вчера Народното събрание одобри значително разширение на основанията за касационно обжалване по цивилен каузи, доста понижаване на таксите в насилственото осъществяване, въвеждане на нови условия за приканване, някои промени в разпоредбите за подсъдност. За следващ път Народното събрание отхвърли оферти за унищожаване на опцията за банките да могат да желаят неотложно издаване на заповед за осъществяване на база на документи или извлечение от счетоводни книги - член 417, т. 2 Граждански процесуален кодекс, дебатът, по който постоянно събира, се изчерпва с популизъм и лобизъм вместо правни причини. Изненадващото бе, че Манолова, която инициира тази смяна против " привилегиите на банките ", се съгласи с шефа на правната комисия Данаил Кирилов и се разгласи, че не била права с това искане, тъй като отбраната на банките е в полза на техните клиенти, в това число на кредитополучателите. Повече четете тук.

Днес бе признато още, когато правосъдният реализатор наложи поръчителство, очевидно несъразмерно с размера на задължението, да се смята за незаконосъобразно осъществяване. Въведено бе

обвързване за пропорционалност на обезпечението и осъществяването.

Целта бе да не се стига до запор на всички банкови сметки на длъжника при дълг от 100 лева да вземем за пример.

С друга смяна се прекратява опцията да се продават парцели на безценица.

На длъжника в изпълнителното дело се даде ново право - да апелира отхвърли на правосъдния реализатор да извърши нова оценка на движима движимост или неподвижен парцел, както и отхвърли му да спре, приключи или завърши осъществяването.

Неподлежащият на наложително осъществяване приход ще бъде привързан с минималната работна заплата, а не както до момента да е в безспорни цифри.

С промените в Граждански процесуален кодекс бяха промени и други закони и се вкара последна глоба за частните реализатори, които могат да бъдат вечно лишени от дееспособност при най-малко три предишни санкции, едно от които е било отнемане от дееспособност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР