След изтеглянето на руските войски от град Балаклия в началото

...
След изтеглянето на руските войски от град Балаклия в началото
Коментари Харесай

Поверителни документи: Какво е състоянието на руската армия

След изтеглянето на съветските войски от град Балаклия при започване на септември, в някогашния им щаб са били открити изоставени хиляди страници, съдържащи значима информация за войната, заяви организация Ройтерс.

Журналистите, които са проучили въпросните документи, разгласиха на 26 октомври подробна публикация за наличието им. Най-общо казано в тях става дума за разположението на съветските елементи в Украйна, за проблемите със снабдяването, за бойния дух на руснаците, за управлението на бойните дейности и така нататък

Установени са съветските командващи в Балаклия

Руските елементи в Балаклия са били командвани от полковник Иван Попов, който има боен опит от Чечения и Грузия, се показва в документите. Подобно на множеството други висши офицери, ситуирани в Балаклия, Попов също е служил в 11-ти армейски корпус на Балтийския флот. Съпругата му е споделила пред Ройтерс, че той е бил ранен при сраженията в Украйна и е прекарал месец в болница, след което е бил нараснал в чин военачалник.

В документите се загатва и военният комендант на Балаклия - " В. Гранит " - по всяка възможност става дума за псевдоним. Същото име се загатва и през юни в материал на Харковския център за битка с корупцията. Роднини на арестувани локални поданици неведнъж са желали от „ Гранит “ да освободи околните им, само че това всякога е оставало без резултат, написа Ройтерс. Според полицията в Харков, в постройката на полицейския сектор в Балаклия е имало и " стая за изтезания ", в която арестуваните са били измъчвани, с цел да бъдат изтръгнати от тях показания.

Командният щаб на руснаците се е намирал в някогашен машинен завод, изумен от украинската войска при отвоюването на региона в интервала 6-8 септември. Тогава са били убити десетки военнослужещи, отбелязва Ройтерс. Местни поданици свидетелстват, че евакуацията на руснаците е била " безредна " и на излизане от града се получило запушване.

Украинската атака е била предстояща още през юли

Документите свидетелстват още, че украинската контраатака е била предстояща още в края на юли. На 21 юли Иван Попов получил отчет с информация от съветските секрети служби, че Украйна е доставила в региона на Балаклия три установки за ракети HIMARS, а също по този начин е разположила и команден пункт с четири склада. Документ от 24 юли осведоми за гибелта на 12 бойци от 336-та морска бригада след удар с HIMARS.

В друга бележка от същия ден се споделя, че офицер е нарекъл командира на сражаващия се в Градеково отряд Артьом Щанко " копеле ", тъй като се е отдръпнал от позициите си дружно с целия отряд. Бащата на Щанко е декларирал пред Ройтерс, че синът му след това е бил трансфериран в друго отделение, което продължава да се бие на територията на Украйна. От откритите поверителни документи излиза наяве и това, че на 4 август в Балаклия са пристигнали съветски военни експерти по електроника, които се пробвали да употребяват системата за електронна война Field-21, с цел да заглушат сателитните навигационни системи, употребявани за ориентиране на HIMARS.

Чрез прихващане на телефонни диалози в средите на украинската войска руснаците са били предизвестени за предстоящата украинска атака. В документите се твърди, че номерата на някои от подслушаните телефони са били регистрирани в Естония, Англия, Нидерландия и Съединени американски щати. Руските военни заключили, че става дума за западни наемници или инструктори.

Руснаците нямат задоволително техника и бойци

В отчет от 30 август се показва, че съветската войска врегиона изпитва изострен дефицит на бойци. Личният състав на цялата формация в района бил запълнен едвам до 71%, а в някой елементи обстановката била доста по-лоша: в един батальон имало едвам 49 бойци, вместо плануваните 240.

Освен това съветските въоръжени сили очевидно не разполагат с задоволително военна техника. Анализът на документите демонстрира, че от петте дрона, с които групата разполагала към 25 юли, до края на август останали единствено два, а от осемте БТР-а са останали три. От наличните 24 противотанкови системи „ Fagot “ в последна сметка останали единствено четири. Унищожена била и съществуващата радарна система Zoo, която е способна да разузнава артилерийските позиции на съперника и да прихваща неговите безпилотни летателни апарати.

„ В края на август нямаше никакви доставки на муниции или дронове ", удостоверил пред Ройтерс и съветски офицер, сражавал се край Балаклия, който е поискал да резервира анонимност. Той е загатнал, че „ най-лошият ден " е бил 27 август, когато украинците са нанесли масиран артилерийски удар по съветските позиции и един от неговите другари е починал в ръцете му. Тогава съветската артилерия не е съумяла да отвърне на огъня.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР