След изключително успешния им концерт през декември 2023 г. в

...
След изключително успешния им концерт през декември 2023 г. в
Коментари Харесай

Живко Петров и Юго Липи с концерти в Париж и София

След извънредно сполучливия им концерт през декември 2023 година в паметния парижки джаз клуб " Sunset Sunside ", на 25 януари от 20 ч. в " София лайв клуб " българските меломани ще имат редкия късмет да чуят дружно превъзходния Живко Петров и носителя на премията на Френската джаз академия за най-хубав музикант - китариста Юго Липи. " София лайв клуб " е съорганизатор на концерта, продуциран от Българския културен институт в Париж.
Концертът " Между другари " е първата среща на сцена на двамата надарени актьори, познати и ценени в света на джаза. Свързва ги умеенето да описват истории през ноти, което прави и осъществяванията на тяхното дуо пиано и китара специфични, поднесени с необикновен финес и класа.
В последните 15 години Юго Липи е един от най-ценените китаристи в Европа. През 2020 година получава най-високото отличие на Френската джаз академия - премията за музикант на 2019 година " Джанго Рейнхард ". Свири на китара професионално от 17-годишен в разнообразни клубове и концертни зали в Нормандия. През 1998 година се открива в Париж, където бързо става един от най-разпознаваемите музиканти на именитата със своите джаз клубове улица " Ломбар ". От началото на 2000 година до момента не стопира да обикаля влиятелни подиуми в Европа, Япония, Африка и Америка. Свирил е със международни звезди, работил е с Дейвид Линч за кино лентата му " Вътрешна империя ". Участва в турнето на " Ла ла ленд " под диригентството на Джъстин Хъруиц - композитор и притежател на " Оскар " за музиката във кино лентата.
Живко Петров е композитор, пианист и аранжор, една от най-значимите фигури на българската модерна джаз сцена. Музиката му се отличава с финес, грациозност, лекост и изтънченост. Колкото ефирна, толкоз и великодушна на цветове, нюанси, облици и страсти. В последните 20 години той е основател и част от няколко джаз обединения, свири дружно с имена от международната сцена. Сред премиите му са " Икар " за модерна българска музика (2016) и " Аполон Токсофорос " за важен принос към българската просвета и представянето й зад граница (2020).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР