След изживените пикове през април имаме успокояване на пазара, балансирана

...
След изживените пикове през април имаме успокояване на пазара, балансирана
Коментари Харесай

Шефът на борсите: При спрян износ на зърно от Русия - недостиг на световните пазари, но не и у нас

След изживените пикове през април имаме усмиряване на пазара, уравновесена среща сред търсенето и предлагането. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов, базирайки се на данните на Организацията за издръжка и земеделие към Организация на обединените нации.

Той уточни, че всички показатели при главните хранителни артикули бележат спадове и кривата се обръща.

По негови думи се следи известно стабилизиране на цените както на европейския, по този начин и на международния пазар.

България чака доста добра годишна продукция от зърно и ще е обезпечена, увери Иванов. Относно слънчогледа той съобщи, че очакванията са да няма климатични изненади преди прибирането на реколтата.

" Влизаме в някаква от малко малко нормалност, защото 5-6 месеца имахме ненормална конюнктура на международния пазар. А за зърното никой нищо не може да каже - за щастие България ще има една доста добра годишна продукция, близка до рекордната ", уточни Иванов.

Според него има две хипотези по отношение на съветското зърно - страната или ще изнася и ще опита да срине международния пазар, или въобще ще спре да продава.

Самият Иванов обаче бил надалеч от мисълта, че Русия ще спре да продава зърно, въпросът бил къде ще го продава и по какъв начин ще става това.

Докато има боен спор и има мощно политическо опълчване, няма по какъв начин пазарът да е спокоен, безапелационен бе той.

При втората догадка - ако Русия спре износа на зърно, дефицит на международните пазари може да има, само че в България - не, съобщи Иванов и добави, че единствено в случай че се стигне до недостиг на международните пазари, страната ще би трябвало да се намеси, с цел да ограничи износа.

Той обаче акцентира, че всичко това са хипотези.

България има неповторимия късмет, че има добре развъртян зърнен бранш, много добре развъртян преработвателен бранш във връзка с олиото и за тези два продукта ние се осигуряваме на 100% и над 100% ", посочи Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР