След изиграването на плейофите в Шампионската лига всички участници в

...
След изиграването на плейофите в Шампионската лига всички участници в
Коментари Харесай

Ясни са всички участници в групите на Шампионската лига, вижте урните за жребия

След изиграването на плейофите в Шампионската лига всички участници в същинския стадий на шампионата към този момент са ясни и по този начин пристигна време за един от най-вълнуващите моменти в конкуренцията – тегленето на жребия за груповата фаза.

Церемонията е в четвъртък и стартира в 19:00 часа българско време. Тя ще се организира в Истанбул, където на 10 юни 2023 година ще се състои финала в това издание на ШЛ. В тегленето присъединяване вземат 32 тима, разпределени в 4 урни по 8, какъвто е броят и на групите. По-голямата част от отборите – 26, получиха това право автоматизирано, до момента в който останалите 6 минаха квалификации. Именно по този метод място в групите на конкуренцията си заслужиха Макаби (Хайфа), Виктория (Пилзен), Динамо (Загреб) и Копенхаген от шампионския поток, както и Бенфика и Рейнджърс от нешампионския.

В първа урна намират място първенците от Шампионската лига и Лига Европа за предишния сезон, надлежно Реал Мадрид и Айнтрахт (Франкфурт). Останалите шест отбора в нея са първенците от водещите шампионати съгласно клубната класация по народи на УЕФА. Тъй като „ лос бланкос “ са и първенец на Испания, а Русия е осъдена да няма представители, този път в първа урна място намират и първенците на Португалия и Нидерландия, надлежно Порто и Аякс. Останалите четири тима са Манчестър Сити (Англия), Милан (Италия), Байерн (Мюнхен) (Германия) и Пари Сен Жермен (Франция).

Тимовете от втора до четвърта урна са подредени съгласно своя клубен коефициент в класацията на УЕФА. Във всяка група може да има единствено по един представител от дадена нация. Тази година поради Мондиал 2022 груповата фаза ще стартира с една седмица по-рано от нормалното – на 6/7 септември, и ще завърши още при започване на ноември. За елиминационната фаза на надпреварата, чийто чоп ще бъде на 7 ноември, се класират първите два тима от всяка група, третият продължава в плейофите на Лига Европа, а четвъртият завършва тазгодишното си присъединяване в евротурнирите. 

Първа урна

Реал Мадрид

Айнтрахт (Франкфурт)

Манчестър Сити

Милан

Байерн (Мюнхен)

Пари Сен Жермен

Порто

Аякс

Втора урна

Ливърпул

Челси

Барселона

Ювентус

Атлетико Мадрид

Севиля

Република България Лайпциг

Тотнъм

Трета урна

Борусия (Дортмунд)

Република България Залцбург

Шахтьор (Донецк)

Интер

Наполи

Бенфика

Спортинг (Лисабон)

Байер (Леверкузен)

Четвърта урна

Рейнджърс

Динамо (Загреб)

Марсилия

Копенхаген

Брюж

Селтик

Виктория (Пилзен)

Макаби (Хайфа)

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР