След избухването на руско-украинската война, геополитическото значение на Балканския регион

...
След избухването на руско-украинската война, геополитическото значение на Балканския регион
Коментари Харесай

Сабах: Партньорството на Турция с България ще засили глобалната и регионална роля на Балканите

След експлоадирането на руско-украинската война, геополитическото значение на Балканския район набъбна доста. Постигането на дълготраен мир на Балканите е от решаващо значение, с цел да не се допусне продължаващата война в Украйна да се популяризира по-нататък в Европа и да разшири своята сфера на въздействие.


Турция играе основна роля за обезпечаването на този дълготраен мир на Балканите посредством своя ловък и сполучлив метод към филантропичната и предприемаческата дипломация под решителното, дейно, откровено и безапелационно управление на президента Реджеп Тайип Ердоган. С укрепването на наличието си в международната и районната стопанска система, Турция затвърждава позицията си измежду 20-те най-големи страни в света, като по този метод въодушевява и води Балканския район.

Стратегията " да се грижим за Балканите ", която набра скорост през 80-те години на предишния век по времето на починалия президент и министър-председател на Република Турция Тургут Йозал, остава извънредно настояща и през днешния ден. Показателни са динамичния, ефикасен, градивен и изчерпателен метод на турската стопанска система, търговия и политическа дипломация.

Този метод има още по-голямо значение през днешния ден, като се има поради нуждата от съдействие сред страните на Балканите като Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Косово и Албания. Отношенията сред тези страни се основават на деликатни салда и присъединяване на Турция може да помогне за обезпечаването на вътрешен мир сред другите идентичности във всяка страна. Освен това управителната роля на Турция на Балканите е от решаващо значение за смяна на ориста на района, изключително във връзка с световната и районната енергетика, хранително-вкусовата индустрия, транспортната логистика, сигурността на доставките и мрежата.

Експоненциални опасности

В вероятност международната стопанска система ще бъде изправена пред експоненциални опасности във връзка с сигурността на доставките на селскостопански и хранителни артикули и сила заради възходящото международно население. Балканите могат да играят решаваща роля за справяне с тези провокации посредством нови капиталови ходове, поощряване на световното и районното икономическо развиване и гарантиране на сигурността на доставките на селскостопански и хранителни артикули, сигурността на енергийните доставки и сигурността на веригата за доставки. Съвместните планове в региона на цифровизацията, електронните услуги, доставките на програмен продукт и хардуер могат в допълнение да усилят капацитета на района. Освен това Балканите могат да служат като забележителна логистична мрежа, която да посрещне потребностите на разрастваща се Африка в сегашното и бъдещето.

В този развой на промяна водещата роля на Турция в взаимните планове играе незаменима роля за смяна на разказа за Балканите и за поощряване на дълготраен мир в района. Държави като Унгария, които имат общи исторически връзки и имат вяра в общото бъдеще и съдействие с Турция, могат да бъдат значими сътрудници в това начинание. От значително значение е в този развой да се включат и България и Румъния, с цел да се ускори районното съдействие и разцвет. Чрез важен принос и партньорства с тези страни, Турция може да ускори световната и районна роля на Балканите, като насърчи стабилността, просперитета и трайния мир в района.

Виждайки фундаменталната действителност в балканския район, е явно, че една мощна и постоянна Турция държи ключа към смяната на " злополучната орис " на тази география. През последните две десетилетия възходящото въздействие на Турция в международната политика и международната стопанска система, както и плановете ѝ, ориентирани към поощряване на позитивната смяна на Балканите и справяне с казуса с намаляващото население, дават забележителна вяра на тези страни.

Освен това насърчаването на съдействието с Гърция в средносрочен и дълготраен проект, без избрани спънки в международния ред, би разрешило на Турция да разшири своите благоприятни условия за произвеждане, доставки, експорт, вложения и финансиране на Балканите, като в последна сметка промени неподходящата орис на района. Успехът на „ Халкбанк “ в Сърбия и Северна Македония е прегледен образец за тази позитивна наклонност.

Освен това засилените взаимни планове, ориентирани към пътната, железопътната, морската и въздушната логистика, ще проправят пътя на Турция да заеме водеща позиция в свързването на Азия, Европа и Африка през Балканите. Турция може в допълнение да затвърди позицията си на основен състезател в района посредством улеснение на ефикасните транспортни и търговски направления.

В обозримо бъдеще задължението на Турция за подсилване на непрекъснатия мир в балканския район ще продължи да нараства експоненциално.

Като се основава на предходните си старания и достижения, Турция ще продължи да ускорява приноса си за реализиране на трайна непоклатимост и разцвет в района. Чрез дипломатически начинания, стопански партньорства и взаимни планове Турция ще работи интензивно за превъзмогване на раздялите, поощряване на разговора и разрешаване на споровете. Като се ангажира с балканските страни и употребява въздействието си, Турция ще играе основна роля в оформянето на спокойно бъдеще за района. /БГНЕС

---------------------------------------

Керем Алкън за " Сабах "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР