След изборите в неделя, които потвърдиха, че крайната десница ще

...
След изборите в неделя, които потвърдиха, че крайната десница ще
Коментари Харесай

Швеция се опитва да състави правителство под натиска на националистите

След изборите в неделя, които потвърдиха, че крайната десница ще бъде дълготраен фактор, в Швеция стартира интервал на неустановеност и решение на уравнение с три незнайни: кой завоюва? Кой ще ръководи? С кого?

Обикновено министър председател става водачът на партията, получила най-вече гласове или този, за който се сметне, че има най-хубави шансове за сформиране на държавно управление. Но все по-раздробеният политически пейзаж в Швеция усложнява всички сметки.

Никой от двата огромни водещи блока на политическата шахматна дъска не е получил болшинство. Те са изправени пред настъпващата последна десница, въпреки че тя реализира по-малко, в сравнение с се надяваше.

Ако обичайните партии желаят да успокоят публичното мнение, " ще им се наложи да проявят доста въображение ", предвижда през вчерашния ден в. " Свенска дагбладет ".

" Червено-зеленият " блок, управлявал досега, разполага с най-малкото допустимо болшинство по отношение на дясната съпротива: едно само депутатско място. А към момента следва да се преброят гласовете на шведите в чужбина, които постоянно поддържат десницата. Това ще се случи в сряда.

Социалдемократите изгубиха 2,8 на 100 по отношение на 2014 година и реализираха най-слабия си резултат от повече от век.

Въпреки това нощес министър председателят Стефан Льовен изрази удовлетворение, че " Ние сме първата партия в Швеция ". След това той призна обществено, че обстановката е патова и подаде ръка на опозицията.

" Тези избори би трябвало да бележат края на блоковата политика. Никой не получи болшинство. Следователно е естествено да се стартира съдействие сред блоковете ", акцентира той.

Левицата може да ръководи, само че с кого?

В същия миг опозиционните водачи в един глас обявиха, че отхвърлят протегната ръка.

" Това държавно управление изкара мандата си. Трябва да подаде оставка ", съобщи Улф Кристершон пред своите поддръжници.

Левицата се надява да изкара още един четиригодишен мандат, само че с кого?

Стефан Льовен може да се опита да повтори маневрата си от 2014 година: да образува държавно управление на малцинството с еколозите и поддръжката на Лявата партия (бившите комунисти), тъй като противниковият лагер има още по-голямо малцинство.

Тогава той ще бъде под непрекъсната опасност, че опозицията, непрекъснато търсеща опция да му попречи да приема закони и да го смъкна при първия комфортен случай, може да го реализира с гласовете на крайната десница.

Той може също да опита да предложения либерали и центристи на масата на договаряния, само че отново остава с малцинство.

Всичко ще зависи от финалното съответствие на силите.

" Макар че блокът на левите и зелените е максимален, центърът и либералите играят основна роля, а не Йими Окесон (лидерът на Шведските демократи - бел. ред.) ", съобщи Мишел Илием, учител по политически науки в университета на Гоьотеборг, по публичното Шведско радио.

Чиста политическа фантастика на този стадий: либералите и центристите са членове на десноцентристкия Алианс. И тяхната цел е да се опитат да образуват съдружно държавно управление, както в интервала от 2006 до 2014 година, този път под управлението на консерватора Улф Кристершон.

Десницата е в деликатна позиция

Задачата не наподобява елементарна: сигурно ще имат потребност от гласовете на крайната десница и няма да ги получат безплатно.

" Имаме 62 депутатски места, това значи, че няма да можем да реализираме всичко, което искахме, само че чакам въздействие, съответстващо на получената поддръжка ", съобщи Окесон пред Шведското радио.

Кристершон по-скоро би предпочел компромис със социалдемократите, както се случи през последните четири години при подписването на 26 съглашения, отнасящи се до имиграцията, енергетиката и климатичните промени.

В случай, че провалянето на десницата и центъра се удостовери, тази последователност наподобява като минимум неприятното решение за него, счита Девид Алин, началник на отдела за изследване на публичното мнение в института Ипсос.

Но " обстановката е извънредно несигурна. Само 30 000 гласа разделят двата блока, а в сряда ще бъдат преброени 200-те хиляди гласа на шведите в чужбина ", припомня той. " Най-вероятно Алиансът ще резервира обединението си и ще се опита да получи поддръжка от другата страна на блоковата линия ".

Опирайки се на високия си резултат (17,6 на 100, покачване от близо пет пункта), ръководителят на Шведските демократи Йими Окесон съобщи, че е подготвен " на взаимни отстъпки ".

" Този, който разбере, че с мен може да се приказва, ще има най-хубави благоприятни условия да сформира държавно управление ", съобщи той пред Шведското радио.

Гаел Браншро и Камий Ба-Волер от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР