След истерията в САЩ около свалянето на китайския балон за

...
След истерията в САЩ около свалянето на китайския балон за
Коментари Харесай

САЩ отново издигат теорията за „китайската заплаха“ в опит да оправдаят увеличаване на ядрения си арсенал

След нервността в Съединени американски щати към свалянето на китайския балон за наблюдаване и провокираното от това следващо утежняване на връзките сред двете страни, редица американски военни, политици и медии насочиха вниманието си към въпроса за това, че броят на притежаваните от Пекин пускови установки за междуконтинентални балистични ракети надминава този на Вашингтон.

Съединени американски щати употребяват непредвидения случай с балона като претекст за увеличение на бюджета за защита, с цел да разширят своя нуклеарен боеприпас и модернизират платформите си за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети като нуклеарни подводници, считат военни специалисти, допълвайки, че изказванието, че Китай има повече пускови установки, е нечиста сделка, основана на пресилване и „ теорията за китайската опасност “, има за цел Вашингтон да оправдае устрема си към нуклеарна надмощие и може да наруши салдото сред огромните сили в сферата и заплаши международния мир.

Американски военни са уведомили Конгреса, че Китай към този момент разполага с повече наземни ракетни установки с междуконтинентален обхват от Съединени американски щати, подхранвайки дебата за това по какъв начин страната би трябвало да отговорят на нуклеарното въоръжаване на Пекин, се споделя в материал на „ Уол Стрийт джърнъл “ от вторник. Изданието цитира писмо до Конгреса от 26 януари на военачалник Антъни Котън, шеф на Стратегическото командване на Съединени американски щати, в което той споделя: „ Броят на наземните стационарни и мобилни пускови установки за междуконтинентални балистични ракети в Китай надвишава броя на пусковите установки за междуконтинентални балистични ракети в Съединените щати “.

Телевизия CNN заяви, че „ междуконтиненталните балистични ракети са главен детайл в нуклеарната триада на Съединени американски щати, която включва системи за снабдяване на нуклеарни заряди по сушата, въздуха и море “. Според Министерството на защитата на Съединени американски щати те са разпределени в 400 „ закалени, подземни силоза “ с други 50 силоза „ поддържани в „ топъл “ статус “. Арсеналът на Съединени американски щати също включва повече от дузина подводници, способни да изстрелват балистични ракети, и флотилия от бомбардировачи, способни да носят нуклеарно оръжие.

Сун Джунпин, боен специалист и коментатор, сподели пред Global Times в сряда, че „ съгласно данни на Пентагона Съединени американски щати разполагат с минимум 450 силоза, което е голям брой, и в случай че американските военни настояват, че броят на наземните стационарни и мобилни пускови установки за междуконтинентални балистични ракети в Китай е по-голям от 450, това не може да се дефинира по различен метод, с изключение на като извънредно пресилена нечиста сделка “. „ Американските военни просто още веднъж раздухаха „ теорията за китайската опасност “, уточни той.

Друг боен специалист – Уей Дунсю, уточни, че „ американската войска и политиците употребяват лъжи, с цел да заблудят американската общност “. „ Стратегическият нуклеарен потенциал на Съединени американски щати се състои основно от морски и въздушни стартови платформи, тъй че когато съпоставят наземни ракети-носители в Съединени американски щати и Китай, те просто намират извинения, с цел да поддържат своята доктрина за опасността от Китай за личните си цели “, сподели той.

„ Целта на американската войска е елементарна – да оправдае своите бюджетни условия за разширение на нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати и създаване на повече оръжия за нуклеарна война. Те желаят да употребяват атомни подводници от клас „ Колумбия “, с цел да заменят подводницата от клас „ Охайо “, а също по този начин желаят повече нови стратегически бомбардировачи B21, които да заменят старите B2, B1, B1B и B52. Те също по този начин създават системата LGM-35 Sentinel “, сподели Сун Джунпин.

„ Дори Китай да е построил повече пускови установки за междуконтинентални балистични ракети, това е законно и рационално, защото възходящият стратегически напън и закани от Съединени американски щати и техните съдружници, принудиха Пекин да изразходва повече запаси за подсилване на своето нуклеарно въздържане и качества за втори удар “, показва пред Global Times китайски боен специалист, поискал анонимност. „ Китай се нуждае от мощно и безапелационно нуклеарно въздържане, с цел да подсигурява, че тези хегемонистични сили и техните почитатели няма да се осмеляват да вредят на националната сигурност, суверенитета и правото на развиване на Китай “, прибавя той.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР