След икономическия спад от 4.2% вследствие на коронавируса през миналата

...
Коментари Харесай

Фирмите в енергетиката и текстила са с най-висок кредитен риск в България

След икономическия спад от 4.2% в резултат на ковид през предходната година българският Брутният вътрешен продукт ще означи растеж от 4% през 2021 година, предвиждат специалистите на " Кофас България " - локалният клон на френската Coface, която проучва, застрахова и ръководи корпоративни опасности на бизнес контрагенти. Очакваният напредък в България е в унисон с общите настройки за района на Централна и Източна Европа, като в Румъния да вземем за пример предстоящият растеж е от 4.2%, в Чехия е 3.6%, а в Унгария - 5.3%. Страната обаче е последна по ритъм на имунизации, което е огромен риск пред прогнозата.

От Coface означават растеж на откритите производства по неплатежоспособност през 2020 година, а компаниите с най-голям кредитен риск са тези в енергетиката и текстила, демонстрира анализът на компанията.
Източник: Coface Годината на зомби фирмите
Според статистиката на Coface откритите производства по неплатежоспособност през 2020 година нарастват с 4% до 514 в България, а оповестените в неплатежоспособност компании - с 21% до 488. Числата обаче не са показателни, отбелязва шефът на " Кофас България " Пламен Димитров, поради огромните пропуски в законодателната рамка за несъстоятелността - проблем, постоянно посочван и в отчети за страната от интернационалните институции като МВФ и Европейска комисия. А и годишният брой пораства от 2017 година и без пандемията.

Интересен обаче е спадът на несъстоятелности, регистриран през интервала януари-февруари на 2021 година по отношение на началото на предходната година. Това се дължи на фискалните тласъци, които страните по света отделят, помощите за заплащания за заплати, отлагането на заплащания по заеми, отбелязва Пламен Димитров. Той добавя, че продължителните помощи са довели до образуването на зомби компании в България и по света.
Източник: Coface
" Ще забележим тези компании сега, в който спрат държавните помощи. Очакваме това да се случи във втората половина на 2021 година ", разяснява Пламен Димитров. Очакванията на " Кофас България " са несъстоятелностите да набъбнат доста през 2021 година, тъй като ще поемат част от зомби фирмите.
Висок риск: Енергетика и текстил
През първото тримесечие на 2021 година най-рискови браншове в България са енергетиката, текстила и превоза, демонстрира анализът на " Кофас България ". В енергетиката рисковете са най-вече политически, фактор е и неналичието на такива регулации, каквито са налични в другите страни от района, отбелязва Пламен Димитров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР