След години на сътресения Украйна изглежда е напът да се

...
След години на сътресения Украйна изглежда е напът да се
Коментари Харесай

Защо 2019 година ще бъде решаваща за една източноевропейска икономика?

След години на разтърсвания Украйна наподобява е напът да се стабилизира в стопански проект. Волатилността отминава, а президентът Петро Поршенко даде старт на серия от промени, които би трябвало да се преборят с корупцията, превзела страната от колапса на Съветския съюз до през днешния ден.

С новите финансови инжекции от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка Киев индиректно получи утвърждение за тези промени, написа Emeging Europe.

В резултат на първите знаци на стабилизиране в Украйна Русия ускори натиска си върху страната, която през идната година чака избори. Юлия Тимошенко заплашва да измести Порошенко от властта, а това би означавало въведените от него промени да бъдат анулирани.

Все още обаче вотът е надалеч, а държавното управление в Киев ще продължи политиката си, подтиквана благодарение на МВФ и Световната банка. Фондът утвърди преди време финансиране в размер на 3,9 милиарда $ за страната откакто две години поред беше замразила поддръжката си за Киев.

Допълнително 750 милиарда $ заем от Световната банка ще разреши на страната да усили запасите си в злато и в задгранична валута, да поддържа локалната валута и да работи за понижаване на инфлацията, която скочи рекордно през 2014 година.

Финансовата поддръжка ще върне доверието на вложителите и ще помогне на Киев да потърси спомагателен пресен капитал на световния финансов пазар.

Въпреки напредъка към момента процесът, обвързван с въвеждането на промените, не е завършил. Бизнес средата в Украйна се усъвършенства, само че към момента са налице държавни сдружения, които остават монополисти на пазара и упражняват напън върху редица промишлености.

Пазарът на природен газ към този момент мина през редица промени, само че други елементи от енергийния бранш остават със съществени проблеми. Анализаторите обаче се надяват, че още значими промени ще бъдат прокарани преди изборите през март, след които обстановката в страната може да се окаже изцяло друга. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР