След евентуални нови избори догодина ще бъдат възможни всякакви коалиции,

...
След евентуални нови избори догодина ще бъдат възможни всякакви коалиции,
Коментари Харесай

Бойко Борисов се отказа да е премиер

След възможни нови избори следващата година ще бъдат вероятни всевъзможни обединения, които сега са неуместни

Коалицията ГЕРБ-СДС се обрисува като победител на идните избори на 2 октомври, демонстрират всички социологически организации. Разликата е само в процентите сред първата и идващите обединения, както и в неяснотите към второто и третото място, което си оспорват Продължаваме промяната, Възраждане и Движение за права и свободи.

Политическите анализатори са уверени, че след изборите обединението на ГЕРБ с Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България ще бъде невъзможна поради взаимния конфронтация сред тези партии, последните три от които участваха в бързо сгромолясалото се държавно управление на Кирил Петков. 

Аритметично изчислено, ГЕРБ, Възраждане и Движение за права и свободи образуват болшинство, само че такава коалиция също е невъзможна и няма да може да бъде преглътната от обществото на този стадий. А и Костадин Костадинов декларира, че неговата партия не би управлявала с други. За Възраждане огромната цел е независимо ръководство.

Поради тези аргументи допреди десетина дни множеството политолози бяха уверени, че държавно управление няма да има, още повече, че никой не желае да ръководи по време на рецесия, и то изключително през зимата, когато сметките за ток, парно и цените в магазините се чака да скочат до небесата.

Усложнената обстановка в Украйна през последните дни обаче, както и опасността на Путин с нуклеарно оръжие, която самият той акцентира, че не е блъф, дава нова посока на политическите процеси и у нас.

Нуждата от кабинет става належаща освен тъй като би трябвало да бъде признат бюджетът, а защото се постанова да се вземат бързи и съответни решения при възможна опасност за националната сигурност, написа Филтър.

Реклама

Ако спечелилите изборите откажат да поемат отговорност в този миг, решението им ще се пояснява като уязвимост, ще породи яд у гласоподавателите и при идващите избори гласоподавателите изобщо ще бойкотират политическия хайлайф у нас.

Така и успеха на 2 октомври е допустимо да се окаже пирова за спечелилите.

Затова в ГЕРБ се обсъждала концепцията след предстоящата победа с мандата на партията да бъде стартиран програмен кабинет, формиран от потвърдени специалисти в своите области. Доказателство за сходно желание е изявлението на претендента за народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков, който 10 дни преди изборите на процедура изясни какво се приказва в кухнята на партията : Струва ми се, че този път ГЕРБ ще направи съществено предложение за отговорно държавно управление и дано забележим кой ще каже „ не “, дано забележим кой ще каже „ в никакъв случай “. Който каже „ в никакъв случай “, явно желае да работи за служебни държавни управления, за продължение на хаоса.

Подобна програмна структура допуска, че Бойко Борисов няма да се кандидатира за министър председател и по този начин ще бъде парирано недоволството, че отново се връща на бял кон във властта. Съставянето на програмно държавно управление с мандата на ГЕРБ ще бъде заслуга на Борисов.

Имена на хора, които да бъдат поканени в държавното управление, към този момент не са обсъждали, с цел да не отмести дискутирането им нужната централизация преди вота.

ГЕРБ обаче ще предложат и стратегия за ръководство, към която биха могли да се обединят множеството партии.

Съставянето на програмен кабинет не е гаранция, че и той няма да падне след време. Ако пък се стигне до следващи избори пред февруари-март следващата година, то след тях ще бъдат вероятни всевъзможни обединения, някои от които през днешния ден са изцяло неуместни.

Това е по този начин, тъй като тогава най-сетне политиците ще осъзнаят, че ръководството не е сдружаване по благосклонности, а се прави с допустимия най-малък компромис в името на значими цели.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР