След "еуфоричната нощ", в която беше арестуван бившия премиер Бойко

...
След "еуфоричната нощ", в която беше арестуван бившия премиер Бойко
Коментари Харесай

Бориславова: След ареста на Борисов хората станаха по-смели в подаването на сигнали

След "еуфоричната нощ ", в която беше задържан някогашния министър председател Бойко Борисов се нараснал броят на сигналите в министерски съвет за злоупотреби, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова. Както е известно през Министерския съвет към този момент става подаването на сигнали до европейската прокуратура.

"Има лица които желаят да свидетелстват, питат ни за статута на предпазения очевидец. Обществото се обръща, хората добиват храброст и аз в действителност се веселя, че сме част от тази смяна ", уточни Бориславова. Тя добави, че е нужно време, с цел да се съберат доказателства по тези сигнали.

Бориславова акцентира, че към този момент няма да има селектиране на сигналите, като подобен може да се подаде в това число и против министри от кабинета.

"Това, което сме обезпечили ние е всички сигнали да потичат. Ние няма да сложим спирачка на сигнали, да правим лична преценка. Предоставяме физическата опция човек да пристигна, да попълни формуляр и да си го изпрати самичък, разясни тя.

Попитана, за какво се е наложило Министерския съвет да стане точка за контакт с европейската прокуратура, Бориславова изясни, че остарелият модел - на подаването им през офиса на Върховната касационна прокуратурата (ВКП), не е довел до резултати. "Имаме изказванията на Европейската прокуратура, че сигналите, които са постъпвали при тях са на ниска стойност, за малозначителни действия и няма нито едно огромно следствие, подадено до тях от българската ВКП ", уточни тя.

Всичко, което е значимо да знаете за:

Бориславова изясни, че Министерство на вътрешните работи работи интензивно, с цел да излязат нескрито схеми, "които са се притаявали в предишното ", само че успеваемостта на министерството се спъвала от прокуратурата. Попитана за задачата на ареста на Бойко Борисов, който беше разгласен за противозаконен, началникът на кабинета на премиера сподели, че са търсени доказателства. "В тази нощ се случи нещо доста значимо за българското общество. В моя умишлен живот аз не съм виждала такава всеобща еуфория и такова празнуване. И в случай че пристигна някакво отчаяние по-късно е, че към момента няма цялостния пакет от доказателства и предпочитание от проверяващите органи, в това число в лицето на прокуратурата да извърши просторно следствие. Все още няма разпит на Васил Божков, да вземем за пример, сподели още Бориславова.

Три триумфа на кабинета и един неуспех

Безспорен триумф на държавното управление са оправянето с Коронавирус рецесията, приемането на проекта за възобновяване и резистентност и въвеждането на енергийните помощи, за които бяха отпуснати 4 милиарда лв., сподели началникът на политическия кабинет на премиера в отговор на въпрос. Според нея едно от огромните провокации е връзката и по какъв начин да се обясни на хората какви промени прави кабинетът. Типичен образец за проблем с връзката бил видеоклипът на министъра на културата Атанас Атанасов, провокирал доста рецензии и разнопосочни мнения.

"По целеустремено ще работим в тази посока (подобряване на връзката, б.а). Важно е хората, които толкоз са чакали тази смяна, да стартират да я усещат всеки един ден ", добави Бориславова.

Коментирайки учредяването на партията "Продължаваме смяната " тя уточни, че измежду задачите на групировката е да промени българската политика, която прекомерно дълго е работила по заучени модели. Бориславова разясни, че за партията ще е по-важно да се бориш за идеята, в сравнение с да се задържиш над водата непременно.

За проблемите в обединението

В отговор на въпрос Лена Бориславова посочи, че за момента не са водени диалози дали на едни нови избори "Продължаваме смяната " ще се яви сами или дружно с партиите мандатоносители при последния избор - "Волт " и "Средна европейска класа ". "Трябва да станем по-разпознаваеми, да приказваме повече с хората ", допълня тя.

"Няма по какъв начин да си удовлетворен, в случай че си минал през обстановка, в която съдружните сътрудници не са могли да излъчат единна кандидатура ", сподели Бориславова във връзка напрежението в ръководещата коалиция около проваления избор за нов шеф на Българска народна банка. Тя добави, че се надява това да е урок за в бъдеще, като към този момент няма има заставане зад кандидатура непременно.

Бориславова не приема изказванието на опозицията, че измежду като Любомир Каримански не е подобаващ за шеф на Българска народна банка, той би трябвало да бъде заменен и като ръководител на бюджетната комисия. "Има разлика сред поста гуверньор на Българска народна банка и ръководител на бюджетната комисия. Доволни сме от това по какъв начин той води бюджетната комисия. Не споделям, че в случай че отиде в Българска народна банка ще прави нещо на мрачно, само че когато трима от четирима не поддържат тази номинация сами разбираме, че няма по какъв начин да вървим напред. Борбата за постове непременно не е верният метод, уповавам се всички да извлечем поука ", заключи началникът на кабинета на Кирил Петков.

Бориславова добави, че от "Продължаваме смяната " няма да бъдат наранени, в случай че Любомир Каримански съди за клюка министърът на финансите Асен Василев, както разгласи. "Всеки, който се усеща обиден има право да потърси правата си в съда ", сподели още тя.

В умозаключение по тази тематика Бориславова изрази вяра, че в бъдеще по-голяма част от силата на съдружните сътрудници ще се употребява за решаването на настоящите рецесиите, вместо в сходни разногласия. В тази връзка тя добави, че има разнообразни оферти за това по какъв начин да се понижи резултатът от тези рецесии върху хората като част от тях са понижаване на Данък добавена стойност и продължение на заплащането на енергийни помощи за бизнеса.

Твърденията на министъра на външните работи Теодора Генчовска, че външнополитическият екип на премиера Кирил Петков има съществени разлики по тематиката Северна Македония по отношение на националната позиция, Бориславова назова краткотрайно неразбирателство, като не изключи и опцията тя да е била подведена. "Щастливи сме, че министър Генчовска е с нас, тъй като и тя се пробва да води деен разговор и дейна външна политика. Правителството ще даде зелена светлина за участието на Северна Македония в Европейския съюз тогава, когато има резултати ", разясни Лена Бориславова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР