След Епопеята на забравените няма да допуснем тези, които винаги

...
След Епопеята на забравените няма да допуснем тези, които винаги
Коментари Харесай

Радев на Шипка: Днес казваме Стига! 3-ти март е червената линия на нашето търпение

След " Епопеята на забравените " няма да допуснем тези, които постоянно липсват тук, на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да протягат ръка на български светини и да се чудят по какъв начин през годините да изхвърлят Вазов от учебниците.

 

Това съобщи президентът Румен Радев в прочувствено слово на връх Шипка.

 

Днес споделяме " Стига "! 3-ти март е алената линия на нашето самообладание, безапелационен бе президентът. Думите му бяха съпроводени с бурни викания " 3-ти март! 3-ти март! "

 

Европейска България има бъдеще, единствено когато сложим завършек на политическото безсрамие, което сее ерес и паразитира върху разделянето, което търгува с всичко българско за своето оцеляване, сподели Радев.

 

" Не сглобкаджийство ни би трябвало, а единство към държавността, историята и националното достойство. Около демократичните завоевания и свободите на жителите ", продължи Радев.

 

" Днес споделяме " Не " на пълзящата цензура, на доносничеството, подмяната и свадите, посредством които се прокарва план за отвличане на конституцията. Той планува България да се ръководи от политици, за които българското поданство е детайлност, а политиката е конкурс по угодливост ", съобщи остро Радев, отправяйки рецензия към ръководещите през днешния ден във властта.

 

" Всички ние сме българи и европейци - по рождение, история и просвета.

Онези, които в никакъв случай не идват на Шипка, имат вяра, че да си европеец значи да се отречеш, че си българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна илюзия е, че да си европеец значи да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Непростима безнаказаност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си генерации българи. Идеалите на нашите възрожденци - на Левски, Ботев и Гоце Делчев.

 

Днес, пред Паметника на свободата сме се събрали, с цел да заявим, че след Епопеята на забравените няма да допуснем тези, които постоянно са липсвали тук на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да протягат ръка на български светини и да се чудят по какъв начин през годините да изхвърлят Вазов от учебниците ", посочи Радев при започване на словото си.

 

" Казваме " Не " на опитите за разграждане на държавността посредством завладяване на институциите с користни политически и стопански цели. Днес слагаме завършек на противоположното преброяване на разпада и заявяваме, че България ще пребъде. Република на равноправни и свободни жители, които сами вземат решение своето бъдеще. Народното придвижване няма да допусне 3-ти март да бъде премахнат, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена! ", сподели още президентът.

 

Той приключи словото си с думите " Вечна памет на героите, да живее България! "

 

Честванията за 146-тата годишнина от Шипченската епопея са под патронажа на президента Румен Радев.

 

Честването стартира с молебен. Свещениците означават паметта на съветския император Александър Втори, неговото войнство и българските опълченци. 

 

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което беше отслужена заупокойна молитва.

Радев сервира венец пред Паметника на свободата в символ на респект към паметта на починалите за Освобождението на България.

Програмата през днешния ден стартира в храма на Соколския манастир, където беше отслужена панихида в памет на починалите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

По-късно денем ще бъде открита фотодокументалната галерия „ Свобода без граници “ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „ Битката при Орлово гнездо “ и „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов ”, а в подножието на върха се провежда презентация на националната акция на Министерството на защитата „ Бъди боец “.

 

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 година сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.


Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 година сред бранителите на прохода и турската войска влизат в българската история под името Шипченска епопея.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР