След една година окончателно ще отпадне хартиената трудова книжка, прие

...
След една година окончателно ще отпадне хартиената трудова книжка, прие
Коментари Харесай

Трудовата книжка отпада след година

След една година дефинитивно ще отпадне хартиената трудова брошура, одобри Народното събрание с измененията в Кодекса на труда на второ четене. 

За период до една година Национална агенция за приходите ще би трябвало да надгради регистъра си, като в границите на тази година служащите ще продължат да показват хартиената си брошура пред работодатели и институции.

Ще бъде основан и електронен указател на заетостта, поддържан от Националната организация за приходите, в който ще се вписват всички данни от трудовата брошура.

Така работещите ще имат цялостен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни към регистъра.

Какво ще съдържа електронната трудова брошура

Родителите, настойниците и попечителите на служащи и чиновници, ненавършили 18 години, имат право на достъп до съответния обединен електронен трудов запис до навършване на 18 години на детето, записаха депутатите.

Работникът или служителят има право на информация за историята на достъпите до своя обединен електронен трудов запис, като се изключи случаите на достъп от органите на досъдебното произвеждане по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и на ДАНС.

 istock istock
Работодателите имат право на информация за наети от тях служащи и чиновници, въведена от предишни работодатели, като се изключи размера на трудовите хонорари и компенсации, които служащият или служителят е получавал при предишни работодатели.  

Когато след 1 юни 2025 година трудовата брошура е изгубена или унищожена, съответната дирекция " Инспекция по труда " издава нова и вписва данни за трудовия стаж, добит преди 1 юни 2025 година, въз основа на документално заявление-декларация на служащия или служителя, към което се ползват удостоверения от работодателите, при които е работил, както и други истински документи, съдържащи тези данни, гласоподава още Народно събрание. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР