След две трудни години - едната под прякото влияние на

...
След две трудни години - едната под прякото влияние на
Коментари Харесай

Модата и виртуалният свят: Какво е бъдещото на текстилния сектор

След две сложни години - едната под директното въздействие на COVID-19, а другата под знака на последствията от пандемията, международната фешън промишленост наподобява е поела по пътя на възобновяване.

Текстилният бранш е подготвен още веднъж да потегли през 2022 година - вероятен сюжет, доказан и от консултантската компания " Маккинзи " (McKinsey). В отчета " Състоянието на модата 2022 " (The State of Fashion 2022) тя предвижда, че продажбите ще надвишат 3%, въпреки, че процесът на възобновяване няма да е еднороден. Най-голям напредък ще бъде регистриран в Китай, където се чака скок в бранша на първокласните артикули от 70 до 90 % по отношение на предпандемичната 2019 година Анализаторите плануват и мощни продажби в Съединени американски щати, до момента в който подобрението в Европа ще е по-бавен. Без подозрение комерсиалните условия обаче ще компенсират този по-умерен ритъм.

За да се реализира мечтаният сюжет, текстилната индустрия ще би трябвало да се оправи с наследените от пандемията спирания във веригите за доставки и да " хване влака " към метавселената.

В началото на 2022 година се задейства пътна карта с пет съществени точки, които оферират същинско предизвикателство за бранша, само че и са ключът към това пандемията от COVID-19 да остане единствено неприятен сън, отбелязва испанското издание на " Бизнес инсайдър ".

Възходът на локалното произвеждане

Заради съвсем двойното редуциране на производството и опитите за възобновяване от последствията от COVID-19 търсенето през последните две години беше умерено. Това докара до спомагателни разноски, които фирмите могат да поемат или да покачат крайната цена за клиентите, съгласно икономиста от браншовата организация на експортьорите ESIC Кастейо Сирвент.

Този проблем повече не може да бъде отминаван от огромните играчи в сектора: 87% от шефовете на фешън компании чакат нарушаванията по логистичните вериги да имат негативно въздействие върху маржовете, се показва в отчета на " Маккинзи ".

Хосе Луис Павия, който беше отпред на " Индитекс Лефтис " (Inditex Lefties), твърди, че продължаващите проблеми с веригите за доставка ще принуждават фирмите да се съсредоточат върху обновяването на системите за надзор на запасите. Цифровизацията и технологията ще са лостът за стилните къщи, които поемат по този път.

Другата опция са интервенциите по прекачване на бизнеса в прилежащи страни, така наречен nearshoring. През 2022 година над 70% от фирмите плануват да приближат индустриалните си центрове, а 25% имат намерение да реалокират изнесеното си произвеждане (т.нар. аутсорсинг) в страните, където са седалищата им. с

Онлайн или физически магазини?

Търговията на дребно претърпя обилни промени поради растящия интерес на потребителите към онлайн търговията, разгласи шведската фешън група " Ейч енд Ем " (H&M), която затвори 30 магазина единствено в Испания.

Ситуацията в Съединени американски щати обаче дава очаквания за по-оптимистичен сюжет. " Тази година имаше равнопоставеност сред затварянията и отварянията на магазини и през идните години ще бъдат открити повече търговски обекти, в сравнение с в Европа ", споделя Луис Лара, учител в Училището по фешън бизнес ISEM.

Според Хорхе Мас онлайн търговията и физическите магазини би трябвало да продължат да съжителстват, а тези, които не съумеят да интегрират двата канала, ще отпаднат от играта. Павия е още по-краен, потвърждавайки, че органичният трафик на клиенти по улиците ще изчезне или в най-хубавия случай фрапантно ще намалее.

Бъди бърз, само че не бързай

Максимата " виж в този момент и купи " докара до съкращаване на времето от моделиерната до магазина. Практически всеки може да предлага мода на добра цена. Това обаче докара до световно пренасищане на продуктово предложение. Клиентът има голям избор и това води до загуба на стойност. В онлайн магазина " Амазон " (Amazon), да вземем за пример, има артикули, за които се заплащат единствено транспортните разноски.

 Модата и виртуалният свят: Какво е бъдещото на текстилния бранш
© Николай Дойчинов

Метавселената се трансформира в идната огромна софтуерна гражданска война, която трансформира и международната стопанска система. И текстилната индустрия нито желае, нито може да стои настрани от нея.

Дигиталният съветник за мода и търговия на дребно Коро Салданя дефинира метавселената като " обетованата земя на модата ".

Метавселената е опция за бранша. Тя предлага паралелна действителност и способи за себеизразяване, които не могат да се разкрият, нито да бъдат предадени доста в действителния физически живот, твърди тя.

Най-престижните компании се ориентират към тази цифрова действителност и претекстът е оневинен: през 2030 година метавселената ще обезпечава 10% от продажбите на първокласния бранш, се показва в отчет на " Морган Стенли " (Morgan Stanley).

" Баленсиага " (Balenciaga) стартира да предлага четири виртуални тоалета в игралната метавселена " Фортнайт " (Fortnite), а " Долче и Габана " (Dolce & Gabbana) продадоха първата си сбирка в незаместим токен (вид криптовалута - бел. ред.). " Гучи " (Gucci) продаде виртуална чанта двойно по-скъпо, в сравнение с коства в реалност.

Най-големият проблем на стилната промишленост през днешния ден е, че с цел да бъде в действителност устойчива, би трябвало да промени комерсиалния си модел, споделя Хема Хомес, изпълнителен шеф на платформата " Слоу модерно некст " (Slow Fashion Next).

Хосе Луис Павия също споделя това мнение: промишлеността на " бързата мода " би трябвало да се преобрази коренно или е обречена да изчезне.

Вече не е задоволително просто да се ушие дреха от най-хубавите материали или да се заплати малко повече на служащите, които се трудят по 12 часа на ден за 50 евро на месец. Според Гомес ключът към триумфа е да се понижи годишното произвеждане, защото от 2000 до 2015 година стилният бранш е удвоил продукцията си и се чака тя да продължи да нараства, достигайки 63% до 2030 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР