Талибаните са укрепени в Афганистан след 2 години управление. Жените и момичетата плащат цената

...
След две години на власт талибаните са утвърдени като владетели
Коментари Харесай

След две години на власт талибаните са утвърдени като владетели на Афганистан, без да се сблъскват със значителна опозиция, която би могла да ги свали от власт

ByRIAZAT BUTT Associated Press, 14 август 2023 г., 12:43 ч. Талибаните се настаниха като владетели на Афганистан, две години след като завзеха властта, след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха от страната след две десетилетия на война.

Талибаните не са изправени пред значителна опозиция, която би могла да ги свали. Те са избегнали вътрешните разделения, като са се подредили зад своя идеологически непоколебим лидер. Те поддържат затруднена икономика, отчасти чрез провеждане на инвестиционни преговори с богати на капитал регионални държави, въпреки че международната общност отказва официално признание. Те подобриха вътрешната сигурност чрез репресии срещу въоръжени групи като Ислямска държава и казват, че се борят с корупцията и производството на опиум. момичета и жени, които доминираха през втората година на управление на талибаните. Те им забраниха достъп до паркове, фитнес зали, университети и работа в неправителствени групи и ООН - всичко това в рамките на няколко месеца - уж защото не носеха подходящ хиджаб - ислямското покривало за глава - или нарушаваха правилата за сегрегация по пол. Тези заповеди последваха предишна забрана, издадена през първата година от управлението на талибаните, момичетата да ходят на училище след шести клас.

Ето по-отблизо управлението на талибаните и накъде са се запътили.

ЗАЩО ИЗКЛЮЧИХА ЖЕНИТЕ ОТ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ, ПОВЕЧЕТО РАБОТА И ОБЩЕСТВЕНИ ПРОСТРАНСТВА?

Талибаните казват, че са се ангажирали да прилагат своето тълкуване на ислямския закон или шериата в Афганистан. Това не оставя място за всичко, което смятат за чуждо или светско, като например жени, които работят или учат. Това ги движи в края на 90-те години, когато за първи път завзеха властта в Афганистан, и ги тласка сега, откакто поеха контрола отново на 15 август 2021 г.

Техният върховен водач Хибатула Ахундзада похвали промените, наложени след поглъщането, твърдейки, че животът на афганистанските жени се е подобрил след напускането на чуждестранните войски и хиджабът отново стана задължителен.

КАКВО БЕШЕ ЛИ ОТГОВОРЪТ НА ТЕЗИ ЗАБРАНИ?

Чужди правителства, правозащитни групи и глобални органи осъдиха ограниченията. ООН каза, че те са основна пречка за талибаните да получат международно признание като законно правителство на Афганистан. Отвъдморската помощ пресъхва, тъй като основните донори спират финансирането си, привлечени в различни посоки от други кризи и притеснени, че парите им може да попаднат в ръцете на талибаните.

Липсата на средства, както и изключването на афганистанските жени от предоставянето на основни хуманитарни услуги, удрят силно населението, тласкайки повече хора към бедност.

КАКВИ СА УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ В АФГАНИСТАН?

Близо 80% от предишния, подкрепян от Запада бюджет на афганистанското правителство дойде от международната общност. Тези пари – сега до голяма степен прекъснати – финансираха болници, училища, фабрики и държавни министерства. Пандемията от COVID-19, недостигът на медицински средства, изменението на климата и недохранването направиха живота на афганистанците по-отчайващ. Хуманитарните агенции се намесиха в пробива, за да предоставят основни услуги като здравеопазване.

Афганистан се бори с трета поредна година на подобни на суша условия, продължаващия срив на доходите на семействата и ограниченията върху международното банкиране. Също така все още страда от десетилетия войни и природни бедствия.

КАК Е ИКОНОМИКАТА?

Световната банка заяви миналия месец, че местната валута, афгани, е спечелила стойност спрямо основните валути. Клиентите могат да теглят повече пари от индивидуални депозити, направени преди август 2021 г., и повечето държавни служители получават заплащане. Световната банка определи събирането на приходи като „здравословно“ и каза, че повечето основни артикули остават налични, въпреки че търсенето е ниско.

Талибаните проведоха инвестиционни преговори със страни от региона, включително Китай и Казахстан. Те искат санкциите да бъдат премахнати и замразените средства за милиарди долари да бъдат освободени, заявявайки, че тези мерки ще облекчат страданията на афганистанците. Но международната общност ще предприеме такива стъпки само след като талибаните предприемат определени действия, включително премахване на ограниченията за жени и момичета.

КОЛКО ВЕРОЯТНО Е ТАЛИБАНИТЕ ДА ПРОМЕНЯТ ПОСОКАТА?< /p>

До голяма степен зависи от лидера на талибаните Ахундзада. Духовникът брои съмишленици от правителството и ислямски учени сред своя кръг. Той стои зад указите за жените и момичетата. Неговите едикти, формулирани на езика на ислямския закон, са абсолютни. Забраните ще бъдат отменени само ако Akhundzada нареди това. Някои талибански фигури се обявиха против начина, по който се вземат решения, и имаше разногласия относно забраните за жени и момичета. Но главният говорител на талибаните Забихула Муджахид заклейми тези доклади като пропаганда.

„Тайната на техния успех е, че са обединени“, каза Абдул Салам Заеф, който е служил като пратеник на талибаните в Пакистан, когато те управляваха Афганистан през 90-те години на миналия век. . „Ако някой изрази своето мнение или мисли, това не означава, че някой е против ръководството или ще отиде на друга страна“, каза Заеф, който прекара няколко години в центъра за задържане в залива Гуантанамо след американското нахлуване през 2001 г. „Разногласията са поставени пред емира (Ахундзада) и той решава. Те следват думите му.“

А МЕЖДУНАРОДНОТО ПРИЗНАВАНЕ?

Служители на хуманитарната помощ казват, че талибаните гледат на признаването като право, а не като нещо, което трябва да бъде договорено. Длъжностните лица също цитират срещи на високо ниво с мощни държави като Китай и Русия като признаци, че талибаните изграждат двустранните отношения по свой начин. Премиерът на Катар се срещна с Ахундзада в югозападния афганистански град Кандахар през юни, първата такава публично известна среща между върховния лидер и чуждестранен служител.

Въпреки че талибаните са официално изолирани на глобалната сцена, те изглежда имат достатъчно взаимодействие и ангажираност за връзките със страните, за да се придвижат към нормализиране. Сътрудничеството с талибаните в областта на наркотиците, бежанците и борбата с тероризма е от глобален интерес, включително за Запада. Страни като Китай, Русия и съседен Пакистан искат край на санкциите.

„Политическите взаимодействия са такива, че никоя страна в региона не мисли да постави Афганистан под своя власт или контрол“, каза Заеф. Той каза, че външният обхват на талибаните е възпрепятстван от черни списъци, които не позволяват на длъжностни лица да пътуват, и от липсата на общ език с останалия свят.

КАКВА ОПОЗИЦИЯ ИМА НА ТАЛИБАНИТЕ?

Няма въоръжена или политическа опозиция с достатъчно вътрешна или чуждестранна подкрепа за свалянето на талибаните. Бойната сила, която се съпротивлява на талибанското управление от долината Панджшир северно от Кабул, е насилствено прочистена. Обществените протести са рядкост.

Ислямска държава е ударила важни цели със смъртоносни бомбени атентати, включително две правителствени министерства, но на екстремистите липсват бойци, пари и други ресурси, за да водят голяма офанзива срещу талибаните.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР