След два неуспешни опита миналата година, в четвъртък компанията SpaceX

...
След два неуспешни опита миналата година, в четвъртък компанията SpaceX
Коментари Харесай

Ще отведе човечеството на Марс. Ракетата Starship на Илон Мъск, която стигна до Космоса

След два несполучливи опита предходната година, в четвъртък компанията SpaceX на Илон Мъск съумя да изстреля в космоса най-мощната ракета, създавана в миналото - Starship .

Освен това тя направи забележителен прогрес, стигайки до ниска околоземна орбита. И макар че SpaceX изгуби връзка с нея при повторното ѝ влизане в атмосферата, което значи, че тя се разпаднала и разрушила в Индийския океан , от компанията споделиха, че е " необикновено да се види какъв брой надалеч стигнахме този път ".

А персонално Мъск написа в X: " Starship ще води човечеството на Марс ".
Исторически триумф
Това се случи, откакто през април и ноември 2003 година SpaceX, като и двата опита завършиха с детонации.

Този път тя излетя от Бока Чика, щата Тексас , в 9,25 часа сутринта локално време в четвъртък и доближи до Космоса, набирайки височина от съвсем 234 километра, а полетът продължи над 50 минути.

Сега шефът на НАСА Бил Нелсън поздрави SpaceX за " сполучливия тестов полет ", при който галактическият транспортен съд доближи орбитална скорост и реализира прекачване на гориво.
Какво целят SpaceX и Илон Мъск
Целта на компанията е със Starship да направи гражданска война в галактическия превоз. Предвижда се тя да може да се употребява за многократна приложимост, да работи сходно на аероплан, който може да се зарежда с гориво и да се връща във въздуха в къс период.

Тази дарба, както и височината, позволяваща извеждането на повече от 100 тона в орбита с едно изстрелване, ще понижи коренно разноските за галактическа активност.

За Мъск Starship е основен и за плана му Starlink , който основава световна мрежа от спътници за широколентов интернет. В момента броят им в орбита е над 5500 . Новата ракета ще може да изведе доста повече галактически апарати за мрежата.
 Ракетата Starship, 14 март 2024 година
За тази цел този изпитателен полет показва отварянето и затварянето на вратата на товарния отсек, през която ще могат да се извеждат бъдещите спътници Starlink.

Starship също по този начин ще помогне на Мъск да реализира отдавнашната си упоритост да транспорти хора и доставки до Марс, с цел да построи човешко населено място. Ракетата заема централно място и в програмата " Артемида " на НАСА, която възнамерява да употребява Starship за изпращане на астронавти на Луната през това десетилетие.

Ракетата е висока 120 метра и има 33 мотора, които създават 74 меганютона двигателна сила.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР