След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо

...
След два часа и половина дебати депутатите приеха на първо
Коментари Харесай

Украинските бежанци с временна закрила ще се лекуват по линия на НЗОК, приеха на първо четене депутатите

След два часа и половина диспути депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за здравното обезпечаване, които плануват чужденците от Украйна, получили краткотрайна протекция в България, да бъдат здравно обезпечени от страната и да имат достъп до здравното обслужване. С тях ще се даде опция на бежанците да потърсят и персонален доктор, а лечебните заведения ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ на хората с предоставена краткотрайна протекция.

По този метод ще се сътвори правна опция тези лица да употребяват цялостния обсег здравна помощ, заплащана от Касата, показват в претекстовете си вносителите - ръководителят на здравната комисия Антон Тонев (ПГ " Продължаваме промяната " ) и група народни представители.

Промените в закона ще са за период от една година. Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се дефинират с акт на Министерски съвет. По времена дебата Искрен Митев от Политическа партия изясни, че средствата ще дойдат от преструктурирани европейски средства, а не от джоба на данъкоплатците.

От финансова позиция, приравняването на горепосочените категории лица на българските жители ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат избрани с акт на Министерския съвет заради динамичността на ситуацията и краткотрайния темперамент на мярката.

Председателят на здравната комисия доктор Антон Тонев разяснява, че страната ни има както стопански, по този начин и обществени благоприятни условия да подкрепи за малко хората, бягащи от войната. Управителят на НЗОК Петко Салчев обаче прикани за прецизиране на текстове сред първото и второто четене, защото има неясноти.

" За " текстовете бяха 158 депутати, шестима - " срещу ", 28 се въздържаха.

От ПГ на ГЕРБ-СДС възразиха, че няма точни планове какъв брой ще коства лекуването на бежанците. Бившят здравен министър проф. Костадин Ангелов отсече, че средства от предишни програмни интервали не са останали, тъй като всички са изхарчени най-много поради ограничения против ковид. Митев обаче цитира данни, съгласно които има останали милиони левове по оперативните стратегии.

Народният представител от ГЕРБ-СДС Асен Балтов разяснява, че доста неща не се поемат от НЗОК и се постанова пациентите да си доплащат. " Кой ще заплати сметката на тези хора, когато нещо би трябвало да се доплати. Това което оферирате няма да е задоволително за бежанците ", обърна се той към болшинството.

Според " Възраждане " законопроектът е и дискриминационен, тъй като не обгръща всички бежанци у нас, като фокусът е най-много върху Украйна. Част от парите ще дойдат от неизползвани средства от предходни европейски стратегии, които ще бъдат пренасочени, обясниха от ръководещото болшинство.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР