След десетилетие изследвания учените успяха да извлекат песен от мозъчните

...
След десетилетие изследвания учените успяха да извлекат песен от мозъчните
Коментари Харесай

Учени извлякоха песен на Pink Floyd от мозъчните вълни на слушател

След десетилетие проучвания учените съумяха да извлекат ария от мозъчните талази на слушател. С помощта на изкуствен интелект те пресъздали записа.

В прессъобщение за това пионерско проучване, неврологът и професор по логика на психиката от Калифорнийския университет в Бъркли Робърт Найт сподели, че той и сътрудниците му учени са  " почнали да разрушават кода "  за пояснение освен на наличието на човешките мозъчни талази, само че и на смисъла зад тях.

Въпреки че други проучвания са съумели да " преведат " наличието на мозъчните талази, никое друго не е съумяло да ги разкодира толкоз в детайли.

От мозъчните талази са уловени ритъма, ударението, акцента и интонацията, които " носят значение, което думите не предават сами по себе си ".

За да стигнат до резултатите, които бяха оповестени тази седмица в списание PLOS Biology, невролози от медицинския център Олбани в Ню Йорк свързаха 29 участници с повече от 2600 интракраниални електроенцефалографски (iEEG) възли, до момента в който слушаха " Another Brick in the Wall " на Pink Floyd Т. 1. "

Те разкрили, че когато са сложили възли особено върху мозъчния слухов център за обработка - горната темпорална извивка, която се намира тъкмо над и зад ушите ни - те са съумели да съберат най-хубавите данни, които в последна сметка се трансфораха в странното приближение на рок класиката.

Суровите данни, събрани от iEEG записите, по-късно бяха оценени от изкуствен интелект, който, както се разказва в изказването на Бъркли, е употребен за " декодиране на мозъчната интензивност и възпроизвеждането и по-късно ".

По пътя откривателите в междуконтиненталното начинание освен съумяха да синтезират песента, само че също по този начин съумяха да дефинират елементи от мозъка, участващи в обработката на ритъма - и откриха, че музиката наподобява е нещо от десния мозък.

" Това ви дава метод да добавите благозвучност към бъдещите мозъчни импланти за хората, които се нуждаят от това ", декларират невролозите от Бъркли.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР