След десет дни на напрежение преговорите за коалиционно споразумение и

...
След десет дни на напрежение преговорите за коалиционно споразумение и
Коментари Харесай

Без споразумение за коалиция и министри: ГЕРБ предложи кабинет, но загуби досегашните си партньори

След 10 дни на напрежение договарянията за съдружно съглашение и нов ротационен кабинет сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " се провалиха, а най-голямата парламентарна група връчи на президента лист с кандидат-министри, зад който обаче остана сама. Доскорошният ѝ сътрудник в ръководството разгласи, че номинираните претенденти не са дали единодушие да вземат участие и ще изиска имената им да бъдат оттеглени.

Все още не е известно какви ще са идващите ходове на ГЕРБ, още повече, че " Продължаваме промяната - Демократична България " отхвърля опцията за взаимни дейности без да е подписано съдружно съглашение, в което са избрани отговорностите за бъдещи промени и за избора на представители в основни правосъдни институции и държавни регулатори. Намирането на поддръжка благодарение на други парламентарни групи не е невероятно, само че може да се окаже комплицирано от имиджова позиция в навечерието на евровота и пред опасността за предварителни парламентарни избори.

Президентът неотложно подписа предложение до Народното събрание да утвърди номинираната за министър председател Мария Габриел и указът към този момент е оповестен в ексклузивен брой на " Държавен вестник " на следващия ден заран. Това официално разрешава на Народното събрание да гласоподава във всеки миг. Проблем обаче ще се окажат показаните през днешния ден от министрите на " Продължаваме промяната - Демократична България " заявления, в които те декларират, че не са давали единодушие за номинации и не желаят да бъдат избирани в кабинета на Габриел. 

Юристи разясниха, че няма законови спънки част от състава на проектокабинета да бъде изменен преди гласуването, само че избирането на претенденти ще би трябвало да върви с нови диалози за поддръжка, без значение дали с досегашните сътрудници или други партии.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " упрекнаха ГЕРБ в симулация на договаряния и взаимни дейности с Движение за права и свободи за " взривяване " на опциите за реализиране на единодушие. Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов повтори тезата си от неделя вечер, че повода е невъзможността на

ГЕРБ да контракти екслузивна роля на Движение за права и свободи и водача ѝ Делян Пеевски
при попълването на органите на правосъдната власт,

които се избират с болшинство от две трети от депутатите. В понеделник Пеевски популяризира известие, че в петък (15 март) е имал диалози с " Продължаваме промяната - Демократична България " за координиране на текстовете, свързани с квалифицираните болшинства. " Заедно изработихме доста положителни текстове, които бяха утвърдени от ГЕРБ ", зави той тогава. От обединението не са коментирали думите му.

ГЕРБ ще разгласи желанията си рано сутринта в сряда

(20 март) в коридорите на Народното събрание. Не известно дали пред микрофоните ще застане водачът на партията Бойко Борисов. Той не е коментирал договарянията за кабинет от петък насам. По-рано денем съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков упрекна Борисов, че не е взел участие договарянията и даже не си вдигал телефона.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР