След демонстрациите в големите градове на страната, афганистанки от цял

...
След демонстрациите в големите градове на страната, афганистанки от цял
Коментари Харесай

Не докосвайте дрехите ни: Протестът на афганистанските срещу талибаните в социалните мрежи

След демонстрациите в огромните градове на страната, афганистанки от целия свят започнаха онлайн акция в символ на митинг против новия непоколебим устав за облеклото на девойките в учебно заведение, оповестява „ Гардиън “.

В обществените мрежи те популяризират фотоси, на които са облечени в цветни обичайни рокли, като прибавят хаштага #DoNotTouchMyClothes (б.р. " Не докосвай облеклата ми " ).



Протестът е в отговор на проведената от талибаните проява на 12 септември в университета в Кабул, на която към 300 дами се появяват с напълно черни облекла, покриващи лицата, ръцете и краката им.



Дори популацията, живеещо в най-консервативните елементи на страната, споделят, че в никакъв случай не са виждали дами, облечени в никаб - черна дреха, покриваща лицето, отбелязва Би Би Си.

Размахвайки талибански флагове, демонстрантките декларират, че поддържат бойците, които оповестиха, че на дамите няма да бъде разрешено да заемат високи държавни постове и че учебните заведения и университетите би трябвало да бъдат разграничени по пол.

Магичната хубост на обичайното афганистанско облекло

Напишете в „ Google “ - " афганистански обичайни облекла " и ще бъдете изумени от гледката на многоцветни рокли. Всяка от тях е неповторима, с ръчно направени бродерии, дребни огледала, сложени деликатно към гърдите, дълги и плисирани поли, идеални за въртене по време на " Атан " - националния танц на страната. Някои дами носят бродирани шапки, а други - тежки декорации за глава, според от това от кой район на Афганистан идват, прецизира Би Би Си.



През последните 20 година смален вид на сходни рокли се е носел ежедневно от дамите, които са посещавали университет или са ходели на работа. Понякога панталоните са заменяни с дънки, а шаловете са намятани на главите им, вместо върху раменете.



Всеки район на Афганистан има свои обичайни дрехи, само че макар разнообразието всички те имат обща тематика: доста цветове, огледала и бродерии. И дамите споделят една и съща мисъл, че облеклата им са тяхната еднаквост.

Преломната точка

Цветовете постепенно започнаха да избледняват, откакто талибаните завзеха контрола в страната на 15 август и образуваха държавно управление, формирано само от мъже. Министерството по женските въпроси бе закрито и на негово място бе върнато Министерството на разпространяването на добродетелите и предотвратяването на пороците, което ще следи за спазването на законите на шериата, означи „ Гардиън “.

Редица афганистански започнаха да показват терзанията си, че мъчно извоюваните им свободи ще бъдат отнети и напомнят ръководството на талибаните от 1996 година до 2001 година, при което дамите значително са били затворени в домовете си.

Не докосвай облеклата ми!

На фона на размирното време в страната и новите правила историкът доктор Бахар Джалали разгласява първата сходна фотография в „ Туитър “, употребявайки хаштага #DoNotTouchMyClothes, който от няколко дни въодушевява афганистанските дами по целия свят.



" Исках да осведомявам света, че облеклата, които виждате в медиите (визирайки тези, носени от дамите на проталибанския митинг), не са нашата просвета, не са нашата еднаквост ", споделя тя.



Споделяйки изображението си в обществената мрежа, Бахар приканва и други афганистанки да споделят сходни, с цел да покажат " същинското лице на Афганистан ".

" Публикувах тази фотография, тъй като ние сме афганистански, носим културата си с горделивост и считаме, че нашата еднаквост не може да бъде определяна от някаква терористична група. Нашата просвета не е тъмна, не е черно-бяла. Тя е цветна и в нея има хубост, има изкуство, има занаятчийство и еднаквост ", споделя афганистанския откривател Лима Халима Ахмад.

На хоризонта постепенно изгряват нови митинги

Въпреки изказването на талибаните, че нови демонстрации ще бъдат позволени единствено в случай че бъдат утвърдени от Министерството на правораздаването, дамите в Кабул дадоха обещание да продължат да стачкуват.



" Талибаните към този момент стартират да лимитират свободите на дамите. Нямам какво да изгубвам. Или ще бъда затворена в къщата си и няма да мога да продължа образованието си, или мога да се боря. Дори и да пожертвам живота си, даже и да ме убият, това е по-добре, в сравнение с да бъда заглушена ", разяснява студентът Самира пред " Гардиън ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР