След дългогодишното отсъствие на нови български детски игрални филми, две

...
След дългогодишното отсъствие на нови български детски игрални филми, две
Коментари Харесай

„СФФ деца“ – специална селекция от филми за най-младите зрители

След дългогодишното неявяване на нови български детски игрални филми, две заглавия ще бъдат показани на младите фенове, които чакат с неспокойствие филмовите завършения на месец март – това са премиерният „ Случаят Тèсла “ и „ Случаят Кюри ” на режисьора Андрей Хадживасилев, който е и селекционер на програмата „ СФФ деца “ на 27-ия София Филм Фест. Двата кино лентата са доказателство, че положителното кино за млада аудитория у нас може да бъде възродено – с доста обич и старания от страна на креативните екипи. Макар да са свързани по сред си посредством основните герои, филмите описват напълно обособени истории и предизвикат интереса освен на децата, само че и на техните родители.

Случаят Кюри ” (трейлър) споделя за ученолюбивия Тони и неговата лабораторна мишка, кръстена на откривателката на радиацията – Мария Кюри. Тони организира научни опити в стаята си и мечтае да стане популярен академик. Един ден съседката му Рая взема решение да помогне на по-големия Стефан да изкара контролното по математика. Тони отхвърля да им спомага, в резултат на което Мария Кюри е отвлечена. За да я получи назад, Тони би трябвало да се изправи пред редица провокации.

В „ Случаят Тèсла “ (трейлър) 12-годишният „ откривател “ Тони създава апарат за синтез на безжично електричество, въодушевен от ексцентричния академик Никола Тесла. Тони има вяра, че откритието му ще позволи международната енергийна рецесия. За негово отчаяние се постанова да замине на лагер със съучениците си. Но оцеляването измежду природата няма да е единственото затруднение за Тони. Скаутският водач Виктор пречи на проектите му, желае да завоюва сърцето на Рая, до момента в който тя разплита загадката за загадъчен вампир, бродещ в гората.

* * *

Технологичният напредък на нашето съвремие и компликациите в общуването сред младежите са част от главните тематики в чудесния датски филм „ Брат ми, роботът “ (трейлър) на режисьора Фредерик Мелдал Норгард. Независимо от видимо решените проблеми в едно утопично бъдеще с ликвидирана климатична рецесия и роботи-лични асистенти, учебното заведение си е все толкоз досадно за младежите. Когато 12-годишната Алберте получава най-новия модел хуманоид като подарък за рождения си ден, тя внезапно се трансформира в център на вниманието на съучениците си. Друг е въпросът дали и по какъв начин ще съумеят момичето и роботът да станат същински другари?...

Още един от филмите, предопределени за младежка публика, се концентрира върху връзките сред хората и за метода, по който децата възприемат света на възрастните. Разбойничката Ела е основна героиня в „ Мини Златан и чичо Дарлинг “ (трейлър) на режисьора Кристиян Ло, копродукция сред Швеция, Норвегия и Нидерландия. Тя е влюбена във футбола и се схваща отлично със своя чичо Томи. Но внезапно при чичото се появява Стив, неговото ново гадже. И тогава изобретателната Ела потвърждава какво значи същинска ревнивост, само че дали скроените номера не заплашват другарството с обичания ѝ чичо?!

Когато става дума за „ сложни деца “, постоянно на напред във времето излиза обликът на чорлав 9-10-годишен палавник – а в тази ситуация с „ Бел и Себастиан: Ново потомство “ (трейлър) до дребния непослушник тича и едно луксозно, огромно бяло куче. Френският филм на режисьора Пиер Коре споделя за ваканционното „ изгнание “ на Себастиан в планината, където би трябвало да оказва помощ в стопанството на баба си и вуйна си. Именно там той среща новата си другарка Бел, поради която се впуска в битка с несправедливото отношение към кучето, а тя го научава по какъв начин ловко да направлява стадо овце и двамата дружно прекарват едно щуро лято в игри и завършения.

Анимационният бисер в програмата „ СФФ деца “ на 27-ия София Филм Фест е превъзходният роман „ Титина “ (трейлър) – за едно именито куче и неговия собственик Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от предишния век. Рисуваната история на норвежката режисьорка Кайса Нес, копродукция сред Норвегия и Белгия, е въодушевена от действителните събития от преди век – фамозният откривател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският фен на завършения взима със себе си Титина и се причислява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неразучени кътчета на Земята. Походът е сполучлив, а тази случка е пресъздадена през погледа на популярното куче Титина.

Не пропускайте занимателните и поучителни кино истории, посредством които дребните киномани могат да пътешестват измежду непознати светове и да пуснат на воля въображението си!

Андрей Хадживасилев е бакалавър по кино постановка и магистър по продуцентство. Член е на Европейската асоциация на детския филм (ECFA), а предходната година беше част от 5-членния интернационален селекционен комитет на Европейската кино академия (EFA) за детско-юношеските награди Young Audience Award 2022. В последните години се е посветил на детската аудитория и е приел за персонална идея да възроди златното българско детско кино.

„ СФФ деца “ на 27-ия София Филм Фест – прожекциите са през март!

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#27 SofiaIFF

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР