След дълго чакане компанията СпейсЕкс на Илон Мъск най-накрая достигна

...
След дълго чакане компанията СпейсЕкс на Илон Мъск най-накрая достигна
Коментари Харесай

Илон Мъск смята, че първото изстрелване на тежкотоварната Фолкън 9 Хеви ще завърши с провал…

След дълго очакване компанията СпейсЕкс на Илон Мъск най-сетне доближи до миг на подготвеност за изстрелване на първата си тежкотоварна ракета “Фолкън 9 Хеви ”. Очаква се дебютният полет да бъде извършен още до края на тази година. Но на вчерашната конференция за проучвания и развиване на “Международната галактическа станция ” харизматичният запалянко поохлади пристрастеностите за идното политане.

“Има доста огромен късмет ракетата да не доближи орбита ”, акцентира Мъск. “Надявам се че най-малко ще се насочи задоволително надалеч от стартовата площадка, с цел да не я повреди. Ако това се случи, ще го смятам за достижение ”.

Причината за този песимизъм е, че създаването на “Фолкън 9 Хеви ” се оказа неведнъж по-трудна от предстоящото. При дебютното изстрелване на “Фолкън 9 ” през 2010 година никой не е предполагал, че ще отнеме цели 7 години да се стигне до разновидността “Хеви ”- т.е. тежкотоварен. Нали тактиката е просто да се прибавят два странични ускорителя към централното ядро, които в действителност съставляват дви първи степени на ракети? Това не наподобява да е кой знае каква задача.

Напротив, оказало се извънредно комплицирано. Веднага щом бъдат включени две спомагателни степени се трансформират аеродинамиката, структурните натоварвания и профилът при Max Q (точката, при която аеродинамичният стрес по време на атмосферната фаза на полета е най-силен). Нещо повече – при полета на естествена ракета “Фолкън 9 ” се употребяват 9 мотора на първата степен, само че при “Фолкън 9 Хеви ” моторите се утрояват – 27. Това усилва вибрациите. Наложила се е цялостна смяна на дизайна на централното ядро на “Фолкън 9 Хеви ”, тъй като при него натоварването е най-силно.

До този миг от СпейсЕкс са провели статични запалвания поотделно на моторите на централното ядро и на страничните ускорители. Все още не е извършено запалване на всичките 27 мотора по едно и също време. Никога до момента в историята на американската космонавтика не са употребявани толкоз доста мотори.

През 60-те и 70-те години руската лунна ракета “Н1 ” е била екипирана с 30 мотора. За страдание след 4 неуспеха планът бил преустановен и руски космонавт в никакъв случай не съумял да стъпи на Луната.

Въобще идният първи полет на “Фолкън 9 Хеви ” ще е доста, доста опасен. Поради това, несъмнено, ще е в безпилотен режим. Илон Мъск се пошегува за първия полет, че в случай че бъдат пратени астронавти, те биха били доста смели хора. Рисковете идват най-много от обстоятелството, че няма по какъв начин да бъдат симулирани всички вероятни обстановки, които биха зародили при изстрелването на “Фолкън 9 Хеви ”. Така че просто ракетата би трябвало да бъде пусната да лети и ще се види какво ще стане.

Илон Мъск даде спомагателна информация и за останалите планове на СпейсЕкс. Важен фокус е да се възобнови изстрелването на хора от американска територия до “Международната галактическа станция ”. Космическият транспортен съд “Драгън ” в пилотиран вид обаче ще се спуска с парашути, а не с ретроракети, както е било замисляно първоначало. Това поставя завършек на фантазиите за изпращане на сходен транспортен съд до Марс още през 2020 година и евентуално ще разочарова някои почитатели. Но пък около “Фолкън 9 Хеви ” и устрема за пилотиран полет до Луната, бъдещето се обрисува да е задоволително завладяващо. Илон Мъск чака лунни бази и непрекъснато наличие на хора на естествения ни сателит.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР