След дълъг размисъл и колебание между двама кандидати, щатският президент

...
След дълъг размисъл и колебание между двама кандидати, щатският президент
Коментари Харесай

Байдън номинира Пауъл за втори мандат начело на Федералния резерв

След дълъг размисъл и съмнение сред двама претенденти, щатският президент Джо Байдън предпочете сегашния ръководител на Федералния запас Джеръм Пауъл да продължи да ръководи институцията още четири години. А другият кандидат за поста - Лейл Брейнард, която е член на банковия борд на шефовете - ще стане заместител председател на мястото на Ричърд Кларида, чийто мандат изтича през януари 2022-ра.

В решението, което бе оповестено от Белия дом на 22 ноември, се регистрира приноса на Пауъл за спасяването на американската стопанска система от пандемията и се показва, че той би трябвало да отбрани възобновяване й от скока на потребителските цени. Републиканецът Пауъл сигурно ще бъде утвърден безпроблемно от Сената, въпреки че прогресивните демократи няма да са удовлетворени от номинацията.

Брейнард обаче може да се сблъска с неодобрението на републиканците от горната камара на щатския конгрес поради твърдата й линия във връзка с банковото контролиране. Тя е била интервюирана от Байдън за шефската позиция и се счита за мощен кандидат за длъжността заместител шеф за надзора, която от нова година остава вакантна. Байдън възнамерява да разгласи избора си за Брейнард по едно и също време с спомагателните номинации за другите незаети места в борда на шефовете при започване на декември, заяви Белият дом. 

Шестдесет и осемгодишният Пауъл се радва на поддръжката и на финансовия министър Джанет Йелън, въпреки че членове на извънредно лявото течение на демократите, сред които и сенатор Елизабет Уорън, лобираха пред Байдън да избере някой с по-близки до техните възгледи за неравенството и за битката с климатичните промени. 

Пауъл е определен за ръководител на Американската централна банка през 2017-та от тогавашния президент Доналд Тръмп. Тогава за него са гласували 84 сенатори, а 13 са били срещу. По-късно Тръмп обществено се упрекваше за избора си поради прецизната парична политика. Това принуди Пауъл да работи старателно, с цел да завоюва на своя страна законодателите, които да го защитят от президентските офанзиви в " Туитър ".

Вторият мандат на Пауъл евентуално ще е много друг от първия. Икономиката се възвръща, инфлацията се нагорещява, инфектираните с COVID-19 не понижават, а пробивите във веригите за доставки вещаят продължаваща неустановеност. Това са големи провокации пред желанията на Пауъл да промени тактиката на Федералния запас, оповестени през 2020-та. Новият метод на централната банка е да пусне стопанската система на по-бързи от обичайните обороти с вярата да подтиква и разшири заетостта и възнагражденията. Част от замисъла е това да облагодетелства маргинализираните служащи и малцинствата. 

Ценовият скок обаче провокира маса рецензии от някои кръгове, че централните банкери вървят след събитията при стягане на паричната политика и че новата рамка към този момент не работи.

Пауъл твърди, че инфлационният напън ще се окаже " временен " и че Федералният запас няма да увеличи лихвените проценти до момента в който пазарът на труда не укрепне още. Но този месец означи, че " няма да се поколебае " да работи, в случай че инфлацията стане неуправляема.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР