След дъждовете и затопляне на времето се създаде благоприятна среда

...
След дъждовете и затопляне на времето се създаде благоприятна среда
Коментари Харесай

Усложненията след ухапване от кърлеж може да се проявят до месец

След дъждовете и стопляне на времето се сътвори удобна среда за появяването на кърлежи, които могат да ни причинят разнообразни заболявания. Най-често това е лаймската борелиоза. Само за последната седмица у нас са доказани два случая на това заболяване, или общо шест за този сезон, демонстрират последните данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Кърлежите са членестоноги, които минават през три етапи на своето развиване. През пролетта и началото на лятото е най-опасният интервал - това е времето, когато членестоноги са напълно дребни, с размерите на карфица, заради което доста постоянно е допустимо да останат незабелязани. Затова би трябвало да бъдем деликатни в тази насока”, уточни гл. ас. доктор Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника във Военномедицинска академия в месечното издание на рубриката „ Инфекциозен навигатор с доктор Магдалена Баймакова “ по БНР.

Тя обаче успокоява, че не всички кърлежи са инфектирани с този микроорганизъм - спирохета борелия. И не всеки контакт с кърлеж значи, че човек е инфектиран и би трябвало да изпада в суматоха. Това, което наложително би трябвало да се направи, е кърлежът да се извади допустимо най-рано и да се следи тялото за развиване на признаците.

Инкубационният интервал, в който може да се развие клиничната картина е дълъг – от 3 до 30 дни. Най-често след към седмица-две се появява най-характерният симптом за заболяването – кожен обрив зад колянната ямка, зад ушите, окосмената част на главата или към нея, към пъпа. Тялото би трябвало да се огледа оптимално добре. Обривът, който е с кръгла или овална форма, не основава първоначално никакъв проблем. Много рядко се появява чувство за парене и сърбеж. Възможно е на мястото на захапване от кърлеж да се появят един или два блестящо червени кръга, които стават по-светли и още веднъж потъмняват, така наречен „ биволско око “. Необходимо е оптимално бързо да се потърси лекарска помощ. При тежките форми на заболяването се засягат нервната система, сърцето, ставите. Възможно е засягане на лицевия нерв с деформиране на лицето, както и менингиална симптоматика, съпроводена с главоболие. Голям проблем е когато е налице стрелкаща болежка в кръста и крайниците. При лекуване на Лаймската болест се ползват избрани групи антибиотици дълготрайно във времето.

Д-р Баймакова предлага в този интервал да се заобикаля визитата на тревни площи и места с шубраци. При всяка разходка измежду природата да оглеждаме тялото и облеклата си. Да ревизираме постоянно домашните си любимци и да ги обезпаразитяваме.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР