След четири години работа и пълна реорганизация на експозицията за

...
След четири години работа и пълна реорганизация на експозицията за
Коментари Харесай

Защо парижките музеи изоставят римските цифри?

След четири години работа и цялостна метаморфоза на експозицията за историята на Париж, музеят Карнавал реши да изостави напълно някои табла с текстове, заяви Le Figaro. Преди няколко години това към този момент беше направено в Лувъра, изоставяйки античните римски числа в обозначението на епохи, заради повода, че те са неразбираеми за чужденците и множеството французи. Кралете в Лувъра към момента резервират тази привилегия и към момента там виждаме Хенрих (Анри) V и Людовик (Луи) XIV. В Карнавал обаче отидоха още по-далеч и там в този момент се появиха Хенри 4 и Луи 14, от което малко боли окото.
Тази наклонност към опростяване почива на разбираемо предпочитание да се доближи до допустимо най-широка публика. Извън латинските страни доста малко чужденци могат да дешифрират XVII или XIX в придвижване. Що се отнася до французите, никой не е сигурен за публиката, която музеите се стремят да привлекат (освен горните пластове на обществото и учителите). „ Всички виждаме, че посетителите в залите рядко четат текстове, изключително дълги. Те също са склонни да гледат всичко диагонално и да пропущат експонатите “ - изяснява Ноеми Гиар от Отдела за гости на музея Карнавал.
И по този начин, по какъв начин да формулирате всичко, тъй че да не наподобява безучастно? Ръководството инструктирал отдела за работа с гости да преработи всички текстове, което лиши доста време и коства на личния състав съществени старания: няма нищо по-сложно от опростяването . Резултатът е понижаване и опростяване на буквите и тристепенна система от етикети. На тези, които съставляват залата (максимум 1000-1500 знака) или са предопределени за деца (500 знака), арабските числа се употребяват за обозначаване на епохи и римски числа в имената на кралете.
До тях са таблата с „ универсална досегаемост “. Те се намират на височината на детски растеж, състоят се от къси изречения (300 знака), тактилни рисунки или надписи с шрифт за незрящи, т.е. те са ориентирани към всички, които нямат достъп до писмен текст. Тук се срещаме с Хенри 4 и Людовик 14. „ Ние не сме срещу римските числа, само че те не би трябвало да са спънка за разбирането “ - споделя Ноеми Гиар. - „ Колко пъти сме виждали родители да четат обясненията за деца? “
Интересното е, че на испанската версия на всички табла в музея кралете и вековете са маркирани с римски числа, тъй като „ в Испания тяхното заменяне се смята за правописна неточност “. Според Ноеми Жиар, тя се поколебала с тази стъпка, защото даже частичното изгубване на римските числа щеше да провокира звук в обществото. За страдание, това не беше в сходство с опростената методология за писане за по-лесно схващане, която се появи в Европа през 2009 година и укрепва позициите си в музеите. Първоначално планиран за хора с увреждания и дислексия, той предлага елементарен речник и без неявни препратки.
Между другото, с помощта на този метод, на музеите на Руан също предложиха да се откажат от римските числа на бъдещата галерия на Музея на изящните изкуства в Руан на тематика „ Саламбо ” на Флобер. Независимо от това, шефът Силвен Амик отхвърли, тъй като „ музеят е едно от тези места, където можете да ги запазите и обясните “.
Разбира се, отхвърлянето на римски числа натъжава историците и латинистите, които вършат всичко допустимо да разпространяват античната просвета и проучването на античните езици. „ Това е същото като обстановката с пиле и яйце: колкото по-малко се виждат, толкоз по-лошо ще знаят “, споделя Франсоа Мартин , ръководител на Координационния комитет на учителите на антични езици. Според него най-тъжното е, че „ децата обичат да учат римски числа в началното учебно заведение, тъй като го възприемат като игра “. Четенето им (поне до три дузини) е напълно просто и единствено датите могат да основат компликации за учениците, както в действителност и за всички останали. Както и да е, толкоз дълги надписи, напомнящи за отминал свят, липсват в музеите и се намират единствено на паметниците и фронтоните на църквите.
Като цяло латинистите са смутени от изгубването на признака на епохата, която младежите обожават. „ Учениците драговолно се потапят в гръко-римската просвета, завладяваща, митична и в това време влиятелна “ - споделя учителят Робърт Делор. В допълнение към „ Астерикс и Обеликс " и сбирката от легенди от римски числа, обичани измежду деца на 10-12 години, се придържат видео игрите, филмите и телевизионните сериали. За страдание Силвестър Сталоун, на който изискуем Роки II, III и IV, не живее в Париж. Той евентуално би могъл да върне античната номерация в музея Карнавал!
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР