След четири дни протести пред Народното събрание, политическите сили най-накрая

...
След четири дни протести пред Народното събрание, политическите сили най-накрая
Коментари Харесай

Пред синдикатите четири политически сили обещаха повече средства за заплати в бюджета

След четири дни митинги пред Народното събрание, политическите сили най-сетне публично се срещнаха с представителите на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), които поддържат протестиращи от разнообразни браншове за нарастване на възнагражденията. След края на диалозите част от политическите сили показаха подготвеност да поддържат настояванията на синдикатите, а те от своя страна показаха удовлетворение от резултата.

От вторник насам КНСБ провежда демонстрации пред Народното събрание под наслов " За обективни приходи в бюджет 2023 и отбрана на трудовите права на работещите ". Най-напред на митинг излязоха работещите в незабавната помощ, както и чиновниците от организация " Пътна инфраструктура ", Националното тол ръководство и от " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Днес по-високи приходи желаеха работещи в Националния застрахователен институт, Националната организация за приходите и Държавната организация " Архиви ", както и в Българското национално радио и от културни институти.

 Протест на КНСБ пред Народното събрание
© Георги Кожухаров

Протест на КНСБ пред Народното събрание

Протестите се реализираха на фона на полемиките в пленарна зала за " Бюджет 2023 ", който

През миналите дни депутати от разнообразни парламентарни групи разговаряха неофициално с протестиращите, а през днешния ден се състояха и формалните диалози с управлението на КНСБ. В срещите през днешния ден участваха представители на " Продължаваме промяната - Демократична България ", Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

 Управляващите гласоподаваха бюджет за публично обезпечаване с дупка от 9 милиарда лв. за пенсии Управляващите гласоподаваха бюджет за публично обезпечаване с дупка от 9 милиарда лв. за пенсии

След първата среща с " Продължаваме промяната - Демократична България " депутатът Венко Сабрутев заяви, че обединението е поела ангажимент да се потърси опция за увеличение на заплатите, само че в границите на 3% недостиг и без раздуване на разходната част. Допълни, че за тази цел при започване на идната седмица е планувана среща с представители на Министерството на финансите.

 Протест на КНСБ пред Народното събрание
© Георги Кожухаров

Протест на КНСБ пред Народното събрание

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява, че намира за обективни и добре обосновани настояванията на КНСБ за повишение на заплатите в редица държавни структури. По думите му става дума за към 305 милиона лв..

" Повечето от настояванията са за прехрана и ние бихме ги подкрепили след деликатно разглеждане. Единственото нещо, което ни стопира, че ще са за сметка на финансовите разноски, а при тях има заложен буфер, при несъблюдение на приходите да останем в 3-те % недостиг ", съобщи Цонев. Добави и че би трябвало да се внимава с това, че един път заложени, сходни разноски за прехрана остават за непрекъснато в годините напред , а справедлива заплаха е стопанската система, европейска и българска, да върви към криза.

 Депутатите пуснаха бюджета на първо четене Депутатите пуснаха бюджета на първо четене

От ГЕРБ също показаха, че настояванията на синдикатите са обективни, защото в някои браншове има съществени изоставания. Затова ръководителя на комисията по обществени въпроси Деница Сачева разгласи, че парламентарната група ще внесе оферти в размер на 200 млн. лева по разнообразни браншове. Най-много от тях - 150 млн. - са планувани за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а останалите ще бъдат разпределени за културата и чиновниците на Национален осигурителен институт. " Обмислени са тези наши обещания през днешния ден ", акцентира тя, а зам.-председателят на партията Томислав Дончев добави, че има запас в финансовата стратегия.

 Протест на КНСБ пред Народното събрание
© Георги Кожухаров

Протест на КНСБ пред Народното събрание

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че партията има цялостно припокриване с настояванията на синдикатите, които тя дефинира като " обективни ". По думите ѝ претенцията им за спомагателни 285 млн. лв. за хонорари е " постижима и естествена " и по тази причина Българска социалистическа партия ще внесе сред първо и второ четене предложенията на синдикатите.

След края на срещите президентът на КНСБ Пламен Димитров разгласи, че е получил единодушие от множеството парламентарни групи за поддръжка на близо 2/3 от техните претенции в размер на над 200 млн. лв.. " Аз съм оптимист, че депутатите чуват гласа на хората. Това е оптимистично, минималистично искне (...) Поне по този начин ще бъде обезщетена инфлацията ", разяснява Димитров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР