След - част от посочените в него проговориха пред медиите.

...
След - част от посочените в него проговориха пред медиите.
Коментари Харесай

След новия списък Магнитски - политическите реакции и коментари

След - част от посочените в него проговориха пред медиите. Не закъсняха и политическите мнения. Според левицата това е опит за налагане на стопански ползи на Съединени американски щати у нас. От ГЕРБ пък се разграничиха от някогашния си финансов министър Владислав Горанов. " Почти целият лист ни е прочут " - сподели през днешния ден по Българска национална телевизия зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Името на някогашния енергиен министър Румен Овчаров през вчерашния ден беше огласено в листата " Магнитски " поради присъединяване му в корупционни контракти с съветски енергийни компании, от които е получил 5 милиона евро в сметки в офшорни банки. В документа се показва, че той е получавал подкупите, с цел да подписва контракти с закрепена цена за съветски газ, нуклеарно гориво и за поддръжка на АЕЦ " Козлодуй ". Самият Овчаров към този момент отхвърля всевъзможни мнения.

Румен Овчаров: " Съединени американски щати могат да си приказват каквото си желаят. - Има ли нещо, което ви тормози? - Не, нищо не ме тормози. - Имате ли офшорни сметки? - Ще се блъскаме ли или ще вървим. Ако има нещо, ще ви извикам и ще ви кажа. Сега, в случай че обичате ме оставете ".



Бившият изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов съобщи за Българска национална телевизия, че е сюрпризиран и няма никакво пояснение по какъв начин името му е попаднало в новия лист. За него се показва, че до момента в който е бил отпред на централата, дружно с различен някогашен началник на " Козлодуй " Иван Генов, са получили 5 милиона лв. подкупи от задгранични лица против гаранции по договорите на нуклеарната централа.

Александър Николов - някогашен изп. шеф на АЕЦ " Колзодуй ": " Аз съм бил изпълнителен шеф на АЕЦ 2011 година, т.е. преди 12 година съвсем нямам си изобщо визия, най-малко от претекстовете, които ми пратиха, да имам нещо общо с тази работа. Просто, скандализирам съм казано с една дума ".

Според Българска социалистическа партия новият лист има за цел да разчисти пътя на американските бизнес ползи в българската нуклеарна енергетика.

Борислав Гуцанов - орг. секретар на Българска социалистическа партия: " Интересното в този лист има трима индивида, директно свързани с атомната енергетика на България. А знаем, че се развихриха през последните седмици много забавни обстановки, в които надали не американската компания " Уестнигхаус " желае да влезе в АЕЦ " Козлодуй " без търг и без конкурс, нещо, което не е от най-хубавите неща и не съм сигурен кое е най-хубавото за ползите на страната. Ние би трябвало да пазиме националните ползи на България ".

В листата " Магнитски " попадна и някогашният финансов министър в няколко кабинети на ГЕРБ Владислав Горанов поради присъединяване в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Не закъсня реакцията на Бойко Борисов.

Бойко Борисов - водач на ГЕРБ: " Вчера беше глобен някогашен наш член Влади Горанов по закона " Магнитски ". Искам да припомня на тези, които злорадстват, че още тогава той беше освободен като министър. Освободен като народен представител и оттогава не е взел участие в нито една листа на партията ".

Според шефа на Националното разследване Борислав Сарафов споменаването на Владислав Горанов единствено от един различен обвинен Васил Божков не е задоволително да се повдигне обвиняване.

Борислав Сарафов - началник на Национална следствена служба: " В Наказателно-процесуален кодекс категорично е записано, че доказателствата се събират директно и директно, т.е. Васил Божков би трябвало да бъде разпитан тук на място, с цел да са годни показанията. Всичко друго е вятър и мъгла. Шумотевица за медиите ".

Списъкът " Магнитски " е открита поддръжка на проверяващите и правораздавателни органи в България, сподели Сарафов и даде образец:

" Румен Овчаров е обвиняем, има присъди на две инстанции, от Градския съд, от Апелативния съд, която присъда още веднъж се преглежда от Апелативния съд, респективно прокуратурата поддържа обвинителната теза против него. Има обвинителен акт против Николай Малинов, делото се преглежда в Софийски градски съд. Респективно прокуратурата и против него е свършила своята работа. Ще ви разкрия още нещо, което ще кажем за първи път - само че против още две лица в листата, които не са измежду тези и едно от тези двамата, които към този момент показах също се води наказателно произвеждане в Национална следствена служба ".



По тематиката работиха: Николай Минков, Ирина Цонева, Иван Янев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР