След бурна седмица политическото бъдеще на ветерана премиер на Нидерландия

...
След бурна седмица политическото бъдеще на ветерана премиер на Нидерландия
Коментари Харесай

Доверието в Марк Рюте пада, наранено ли е покритието на "г-н Тефлон"

След бурна седмица политическото бъдеще на ветерана министър председател на Нидерландия Марк Рюте е под въпрос. Той си навлече съществени проблеми, откакто в общественото пространство стана ясно, че по време на договарянията за нов кабинет, откакто завоюва изборите през март, е обсъждал държавно предопределение на негов критик. Партиите, които се допуска, че ще са негови съдружници в бъдеща коалиция, внесоха избор на съмнение против него, който той преодоля, само че мъчно. Въпреки драскотините по " господин Тефлон ", както е прочут Рюте, защото нормално се измъква незасегнат от кавги, в този момент публичното доверие към него наподобява спадна. 

Силвия Петрова беседва по тематиката с доцент Димитър Тошков от Института по обществена администрация в университета в Лайден, доцент Ханс Волард от Университета в Утрехт и политолозите Рене Кюперус и Ник Отенс.

Консервативната партия на Марк Рюте - Народна партия за независимост и народна власт, завоюва най-вече места на изборите през март и по този начин той беше в позиция да води договарянията за сформиране на четвъртата му ръководеща коалиция. В пречка за това обаче се трансформира една фотография. Последвалият чудноват скандал, които заплете съществено договарянията изяснява доцент Димитър Тошков:

" Това, което преля чашата, е опитът на Рюте да се измъкне, казвайки, че той не е предложил нова позиция за депутата Питър Омцигт. Той е депутатът, който притегли внимание към абсурда с непозволеното отричане на помощи, който смъкна предходното държавно управление на Рюте. Думите, че не е предложил нова позиция за Омцигт се оказаха неистина, която Рюте трябваше в следствие да признае. Те доведоха до спор в Народното събрание, където той бе наименуван измамник и множеството партии показаха подозрение, че той може да остане като министър председател ".

А доцентът по холандска и европейска политика в университета в Утрехт Ханс Волард добавя:

„ Въпросът беше кой тъкмо е споделил, че Омцигт би трябвало да получи предопределение някъде другаде. В началото, Рюте твърдо отхвърли. Но се оказа, че е предложил Омцигт да стане министър. И доста членове на Народното събрание го упрекнаха в неистина. Но той отхвърли, като сподели, че просто е не запомнил и това утежни нещата още повече.  " Говоря истината. Направих неточност и паметта ми ме подведе. Но това, което споделям в този момент е истина. Не неистина и Нидерландия, Народното събрание, всеки човек може да има мнение по въпроса. ”

Контекстът на цялата история добавя доцент Волард:

Дори българите изиграха роля в нидерландската политика. Те непозволено са се възползвали от обществени помощи сред 2007-а и 2013-а. В отговор, държавното управление, водено от Марк Рюте, и Народното събрание се съгласиха да подхващат по-строги ограничения за битка с измамите. И данъчната работа ги приложи доста прецизно, като по този начин хиляди родители бяха непозволено упрекнати в машинация, частично поради етническо профилиране. Парите бяха поискани назад, което нанесе вреди на хората. Случаят беше оголен благодарение на медиите и депутата християндемократ Питър Омцигт. Последва отдръпване на държавното управление на Рюте през януари тази година. ”

Не е ясно дали 54-годишният Рюте, който е на власт към този момент повече от десетилетие, оттук насетне ще се употребява с нужното доверие, с цел да е отпред на четвърти кабинет. Доц. Димитър Тошков:

" След като мина известно време, наподобява, че заключенията за политическия завършек на Рюте бяха прибързани. Остава отворена вратата за една бъдеща коалиция отпред с Марк Рюте и с присъединяване на сегашните сътрудници от Демократи 66 и Християндемократическия зов. Колко устойчиво ще е то - това е извънредно мъчно да се каже ".

Въпреки че политиката в Хага е променлива, прогноза направи политическият анализатор Ник Отенс:

„ Трудно е да си представим по какъв начин ще бъде формирано държавно управление без Рюте. Неговата демократична партия го поддържа изцяло, той завоюва четвърти следващи избори. За да се образува държавно болшинство без либералите ще са нужни 7 партии - от крайнолевите до християните в дясно. Ще бъде доста мъчно на сходна коалиция да реализира единодушие по климатичните въпроси, Европейския съюз, имиграцията, интернационалната търговия и налозите. Другата опция - оповестяване на предварителни избори, би било невиждано. Откакто са извършени първите парламентарни избори преди 150 години, политиците постоянно са успявали да сформират държавно управление, без значение от резултата. ”

Доцент Ханс Волард посочи:

„ Когато процесът по основаване на коалиция стартира още веднъж след Великден наподобява, че даже партиите, които поддържаха вота на съмнение против Рюте не затварят изцяло вратата и е допустимо той да бъде още веднъж министър председател. ”

Политологът Рене Кюперус изясни по какъв начин абсурдът към Рюте се отрази на публичното мнение:

„ Той е прочут с това, че е посланик и що се отнася до истината. Много е еластичен и прагматичен. Но мисля, че в този момент прекали и резултатът е, че рейтенгът му на утвърждение в обществото падна. Смятам обаче, че ще възвърне. ”

Проблемите на Рюте обаче имат своите отблясъци и на европейско равнище. Какви тъкмо са те - позиция на доцент Ханс Волард:

„ Фактически проблемите след изборите в Нидерландия могат да усложнят нещата за Европейския съюз. Ако има избори още веднъж Марк Рюте и евентуално християндемократите няма да склонни да бъдат възприемани като прекомерно проевропейски. Ако обаче се сформира държавно управление с партията на Рюте и обществените либерали „ Демократи 66 ”, християндемократите, зелените и социалдемократите, то това държавно управление би било в по-голяма степен проевропейско по отношение на предходното. Тогава Нидерландия би била по-склонна да се съгласи с спомагателни стъпки по процеса на интеграция в Съюза.

Правителствата и изключително водачите са основни за превъзмогването на рецесия в Европейския съюз. От значително значение е те да си имат доверие, с цел да подписват покупко-продажби. В този смисъл проблемтично може да се окаже освен отдръпването на Меркел в Германия, само че и несигурното бъдеще на президента на Франция Еманюел Макрон след президентските избори идната година. Доверието още веднъж ще би трябвало да се построява сред едни нови водачи на двете страни. ”

При възможен подобен процес на събитията политологът Рене Кюперус позволи, че Марк Рюте би могъл да влезе в ролята на посредник:

„ Би могло да стане, само че не мисля, че Марин льо Пен ще завоюва. Това би било съкрушително за европейския план и огромен удар за германо-френското съдействие. Тя се отхвърли от концепцията за овакантяване на Съюза, само че пък е доста сериозна към Брюксел и може да изиска да се излезе от Еврозоната. Тори при този най-лош сюжет Рюте би могъл да посредничи, защото има опит в оправянето с крайнодесни популисти. И това може да е в негова изгода, с цел да има решаваща роля в Европа. ”

Сега договарянията за ново държавно управление се водят от опитния някогашен политик и държавен министър, което е почетна купа в Нидерландия, Херман Вилинк. Той има опит с съдружни договаряния и разполага с три седмици за разговор по разновидностите за коалиция с водачите на 17-те партии, които завоюваха места в 150-местната Долна камара на Народното събрание. Негова е задачата да възвърне доверието, с цел да не се стигне до нови избори.

Репортаж на Силвия Петрова в предаването  " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР