След боледуване от Covid-19 ни напусна водещия в страната специалист

...
След боледуване от Covid-19 ни напусна водещия в страната специалист
Коментари Харесай

Водещият невролог проф. Екатерина Титянова почина след боледуване от Covid-19

След боледуване от Covid-19 ни напусна водещия в страната експерт по неврология и невросонология акад. Екатерина Титянова, дмн. Тя бе началник на клиника " Функционална диагностика на нервната система “ във ВМА и началник на катедра „ Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и публично здраве “ при Медицинския факултет на СУ " Св. Климент Охридски “ с голям принос в развиването на здравната просвета и процедура, и образованието на студенти и специализанти.

Паметта ѝ бе почетена с едноминутно безмълвие на постоянния доклад на началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с ръководителите на клиники и звена в лечебното заведение.

Тя бе учен на Българската академия на науките и изкуствата и учен на Сръбската кралска академия.

Проф. Титянова приключва медицина през 1982 година в Медицинска академия – София. През 1987 година придобива компетентност по нервни заболявания, през 1990 година – просветителна и научна степен " лекар “, а през 2007 година – научна степен „ лекар на науките “. От 2003 година става доцент във Военномедицинска академия – София, а от 2009 година – професор по неврология. Тя бе външен специалист към Министерството на здравеопазването, Националната организация за оценка и акредитация при Министерския съвет, Националната здравно-осигурителна каса и Европейската комисия.

Научните ѝ приноси са големи в региона на мозъчносъдовите болести, невросонологията, хемореологията, двигателния надзор на походката самостоятелните нарушавания и неврорехабилитацията. Иноватор е в проучването на походката посредством електронен разбор на стъпките и развива нови посоки в неврорехабилитацията в България. Призната е за интернационален специалист по невросонология - вкарва, развива и утвърждава нови посоки в ултразвуковата диагностика на нервната система у нас и в чужбина и съдава Българска школа по невроснология с Балканска секция към нея.

Организира в София научни конгреси и обучителни курсове на Световната федерация по неврология и на Европейската академия по неврология.

Научната ѝ продукция включва монографии, учебници, управления и над 250 изявления у нас и в чужбина, които са интернационално представени. Съавтор е на национални и интернационалните образователни управления. Тя е основен откривател, народен координатор и участник в национални и интернационалните изследвания в региона на мозъчния инсулт, множествената склероза, епилепсията и паркинсоновата болест. Била е гост-лектор в Мексико, Финландия, Сърбия, Хърватия и Грузия.

Носител на награди на Европейското сдружение по невросонология и мозъчна хемодинамика, Националната здравна премия в категориите " Световно самопризнание в здравната просвета “ и " Медицина и обучение “ за основаване на школа по невросонология. Удостоена с Почетен знак на Министерството на защитата (2016), орден " Петър Берон “ на Българската академия на науките и изкуствата (2017) и почетна грамота на Българския червен кръст за проявен хуманизъм (2018). Носител е на огромната премия " Питагор " 2018 година за повсеместен принос на Министерството на образованието и науката. Има награди от национални и интернационалните научни конгреси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР