След близо половин година война в Ивицата Газа Израел се

...
След близо половин година война в Ивицата Газа Израел се
Коментари Харесай

Ще бъдат в ужасна опасност. Защо Израел настоява да нападне Рафах по суша

След близо половин година война в Ивицата Газа Израел се е прицелил в Рафах. Това е градът, където до момента се евакуираше по-голямата част от палестинското население. Какво знаем за плануваната атака?

Израел е твърдо решен да предприеме сухопътна атака в Рафах, най-южния град на Ивицата Газа.

Градът към този момент е бил обект на въздушни офанзиви, само че желанията на Тел Авив да нападна по суша провокираха паника в международен мащаб. Те са подбудени от заплахата да бъдат наранени стотици хиляди цивилни, които се укриват там.

В Рафах са струпани близо 1,4 млн. палестинци, а популацията на града се е нараснало повече от пет пъти от началото на войната. Това настояват Израел и палестинската паравоенна формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Повечето от тези палестинци са били разселени от боевете в други елементи на Ивицата Газа.

Тел Авив към този момент за своята атака, като не се знае по кое време ще се състои тя.

Съюзниците на Израел, в това число Съединени американски щати, приканиха Тел Авив да се откаже от проекта си и желаеха по-добра грижа за цивилното население. Израел обаче наподобява решен да осъществя офанзивата.
Защо Рафах е толкоз значим
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху твърди, че страната не може да реализира задачата си за " цялостна победа " и заличаване на военния капацитет против Хамас, без да влезе в Рафах.

Тази цел беше сложена, откакто на 7 октомври групировката реализира в Южен Израел, при което бяха убити към 1200 израелци и взети над 240 заложници. В отговор Тел Авив стартира в Ивицата Газа, която по данни на локалните управляващи към този момент е предизвикала гибелта на над 30 000 души.
 Палестинци преглеждат къща, разрушена при израелски въздушен удар, в Рафах, петък, 22 март 2024 година
Израел твърди, че Рафах е последната огромна цитадела на Хамас в анклава. Според военните на други места са били премахнати 18 от общо 24 батальона на групировката, макар че в северната част на Ивицата, където беше ориентирана първата атака, Хамас се е прегрупирала в някои региони и продължава да прави набези.

Израел твърди, че Хамас разполага с четири батальона в Рафах и че би трябвало да изпрати сухопътни сили, с цел да ги в профил. Предполага се също, че в града може да се крият и някои високопоставени бойци.
Защо международните сили са срещу
Съединени американски щати, които са съдружници на Израел, приканиха управляващите да не организират интервенцията без " благонадежден " проект за евакуация на цивилното население.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели, че президентът Джо Байдън е призовал Нетаняху да не организира интервенция. По негови думи Съединени американски щати търсят " различен метод ", който не включва сухопътна инвазия.

Държавният секретар Антъни Блинкен , който е на шестото си посещаване в района от началото на войната, удостовери позицията на Белия дом в изявление за телевизия " Ал-Хадат " в Саудитска Арабия в сряда.

" Президентът Байдън доста ясно сподели, че не можем да подкрепим огромна сухопътна интервенция, военна интервенция в Рафах ", сподели Блинкен. Той добави, че няма ефикасен метод 1,4 млн. души да бъдат преместени на безвредно място и че тези, които останат, " ще бъдат в ужасна заплаха ".

В четвъртък обаче Тел Авив, че опцията от раздор в връзките със Съединени американски щати няма да откаже Израел от проекта за атака.

По-рано през февруари Египет, която е стратегически сътрудник на Израел, заплаши да приключи четиригодишното си съглашение с Тел Авив, в случай че в Рафах стартират военни дейности и палестинсци бъдат изтласкани към Египет. Кайро изпрати и 40 танка за в допълнение подсилване на границата си с Газа.
Къде ще отидат цивилните
Рафах е заобиколен от Египет на юг, Средиземно море на запад, Израел на изток и израелските войски на север. Там се намира и основната входна точка към Ивицата Газа за извънредно нужната филантропична помощ.

Градът е затрупан с гъсто обитаеми палаткови лагери. Приютите, ръководени от Организация на обединените нации, както и жилищата в жилищните блокове са претъпкани.
 Палатков лагер, в който са настанени палестинци, разселени от израелската атака, се вижда в Рафах, Ивицата Газа, 27 февруари 2024 година
На 13 март израелските военни оповестиха, че възнамеряват да насочат забележителна част от палестинците в Рафах към " филантропични острови " в центъра на територията, където ще бъдат предоставени краткотрайни жилища, храна, вода и други артикули от първа нужда.

Контраадмирал Даниел Хагари, който е основният боен представител на Израел, сподели, че преместването ще се извърши в съгласуваност с интернационалните участници.

В сряда обаче Нетаняху сподели, че проектите за евакуация към момента не са утвърдени.
Кога може да се случи
Израел не наподобява покрай изпращане на войски. Нетаняху сподели, че изпраща делегация във Вашингтон " от почитание " към Байдън.

Това се случва на фона на продължаващите опити за ходатайство за краткотрайно преустановяване на огъня. Катарските медиатори настояват, че нашествието в Рафах би попречила на тези договаряния.

Към момента текат нови с посредничеството на Египет, Катар и Съединени американски щати. Хамас сподели подготвеност за договорка, само че при изискване, че Израел приключи офанзивата си. Тел Авив изключи това искане и сподели, че договорката.

При предходното над 100 от взетите от Хамас.

През февруари в изказване по телевизионния си канал от Хамас обявиха, че всяко навлизане в Рафах „ ще взриви “ договарянията за краткотрайно преустановяване на огъня.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР