След близо 4-часово заседание, парламентарната комисия по външна политика подкрепи

...
След близо 4-часово заседание, парламентарната комисия по външна политика подкрепи
Коментари Харесай

Предложение на ДБ за спора със Скопие събра мнозинство в парламента

След близо 4-часово съвещание, парламентарната комисия по външна политика поддържа план на решение, импортиран от Демократична България, във връзка със разногласието със Северна Македония. С него се разрешава на българското държавно управление да одобри предложението на френското председателство на Европейски Съюз България да вдигне ветото си върху договарянията на Скопие за еврочленство.

Пред Скопие и Брюксел обаче се слагат няколко условия. Първо, българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, наедно с другите нации в страната. Второ, нищо в процеса на евроинтеграцията на съседката ни да не може да бъде тълкувано като самопризнание от българска страна, че съществува “македонски език ”. Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството ще бъде аршин, който Скопие би трябвало да извърши.

Предстои предложението да бъде прегледано в пленарната зала на Народното събрание. Очаква се това да стане скоро, защото опозиционните ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи дават обещание да не бойкотират парламентарните съвещания, в случай че депутатите се захванат с разрешаването на разногласието с югозападната ни съседка. БСП, Има Такъв Народ и " Възраждане " твърдо се опълчват на всякаква незабавна смяна в българската позиция. В този случай обаче те остават в малцинство.

 

Неосъществената обща позиция

Комисията прегледа другите проекторешения по проблема, импортирани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, и ги отхвърли. В един миг изглеждаше, че членовете й ще съумеят да изготвят консенсусен вид от трите оферти. Това обаче по този начин и не се случи.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева уточни, че задачата на проекторешенията, импортирани от трите обединения, е една и съща, и предложи на сътрудниците си да опитат да консолидират един взаимен текст. Това се посрещна с схващане от Демократична България, Движение за права и свободи и Политическа партия.

На друго мнение обаче бяха от Има Такъв Народ. Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов напомни, че министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски през днешния ден изрично е отхвърлил френското предложение. А точно то стоеше в основата на цялата днешна полемика във външната комисия. Йорданов съобщи, че каквото и да решат останалите обединения, Има Такъв Народ няма да го поддържа. От " Възраждане " излязоха със сходна позиция. Противопостави се и Българска социалистическа партия. Соцдепутатът Георги Михайлов посочи, че един толкоз комплициран въпрос се " пришпорва с една изключителна непримиримост ". Затова левите ще се въздържат от поддръжка за всякакво предложение сега.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР