След близо 4 часа разправии, парламентът отхвърли референдума на Възраждане,

...
След близо 4 часа разправии, парламентът отхвърли референдума на Възраждане,
Коментари Харесай

След цял ден скандали: Парламентът поряза референдума за еврото, КС ще решава

След близо 4 часа разправии, Народното събрание отхвърли референдума на " Възраждане ", който да отсрочи влизането на България в еврозоната с 20 години. 98 бяха  " срещу ", 68 бяха за от парламентарните групи на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " и двама от ПП-ДБ.

" Против " гласоподаваха 14 депутати от ГЕРБ, 51 от " Продължаваме промяната - Демократична България " и всички присъстващи от Движение за права и свободи.

Както и в комисията по правни въпроси по-голямата част от депутатите от ГЕРБ гласоподаваха " въздържал се ". До последно ГЕРБ се колебаеха за позицията си, поради нежеланието на Борисов да замрази връзките си с Костадин Костадинов. 

На фона на предизборната акция, партията събра към 470 хиляди годни подписа - задоволително, с цел да не се желае единодушието на Народното събрание, а непосредствено да се върви към допитване. Законът обаче изисква интервенция на Народното събрание - приемане на решение за привикване на допитване и възможна редакция на въпроса, без да се трансформира смисълът. Срокът за него е до три месеца след внасянето на подписите и изтече през днешния ден.

" Възраждане " още на следващия ден ще внесат тъжба в Конституционния съд, а неговата задача ще бъде да се произнесе дали въпросът визира правила на интернационалното право и по този начин да опонира на главния закон.

" Ще се опитате да заметете един референдум без нито една юридическа аргументация. Не потъпквайте най-демократичния принцип, изключително наричайки себе си демократи ", прикани Николов и добави: " в случай че през днешния ден гласувате срещу, това значи, че казвате на българските жители, че в никакъв случай не би трябвало и няма смисъл да има референдуми в България ". " Ако вие потъпчете този мотив, каква ще е разликата сред Северна Корея и България ", изясни Цончо Ганев.

Депутатът Бранимир Балачев излезе от името на парламентарната група на ГЕРБ да съобщи, че с сътрудниците му са имали потребност от време, с цел да преценяват по какъв начин да гласоподават на база юридическите причини и икономическия и политически резултат от референдума.

Балачев се базира на аргумента на гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев, че с по този начин заложения въпрос ще се възвърне валутния надзор. " Няма по какъв начин да банкет с огледа на съществуването на тези закони, че единствената валута за разплащане ще е българския лев ", означи Балачев. Той изясни, че не намира съществени стопански причини, с цел да се изчака още 20 години с цел да приемем еврото. Той добави, че от " Възраждане " са подвели българските жители с този въпрос и в този момент желаят да го трансформират с различен.

С този референдум вие вършиме повече политика, използвайки страховете на българите като кажете, че ще се вдигнат цените, в случай че приемем еврото. Не ви прави чест, с цел да спечелите 3-4-5- хиляди гласа в допълнение. Не почитам вашата политическа настройка за настояването за този референдум.

След него думата взе юристът от " Възраждане " Петър Петров, чието изявление ескалира в прочувствен изблик и докара до изключване на микрофона му. Депутатът се обърна към ръководителя на правната комисия Стою Стоев, критикувайки го за отчета от съвещанието. Според него в отчета не са включени претекстове за отхвърли на комисията да поддържа решението " Не ви ли е позор да подпишете този отчет, да предложете едно изречение претекстове. Добре, че ще има ротация, с горделивост ще се веселя да има нов ръководител. Не ви е позор тоя парцал да ни го оферирате тука ", разкрещя с Петров и даже откакто думата му бе отнета, продължи да блъска по трибуната.

С много страховито предизвестие от трибуната излезе Мартин Димитров, който съобщи, че в случай че референдумът бъде гласуван, това значи преустановяване на валутния ръб и възбраната той да бъде възобновен в идващите 20 години. Той очерта следваща мрачна картина - неовладяемо растяща инфлация и купища негативи за стопанската система ни.

   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР