След безпрецедентно трудна година универсалните пенсионни фондове, в които се

...
След безпрецедентно трудна година универсалните пенсионни фондове, в които се
Коментари Харесай

Втората пенсия отново расте

След невиждано сложна година универсалните пенсионни фондове, в които се обезпечават за втора пенсия родените след 1959 година, най-сетне имат положителни вести. През последните 4 месеца всички 10 фонда обръщат отрицателната наклонност и записват позитивна рентабилност, като от октомври до края на януари те са прибавили сред 2 и 6,61% към активите си. Това демонстрира инспекция на в данните на Комисията за финансов контрол за измененията в цената на един дял във втория дирек. Положителното развиване обаче към момента не е задоволително, с цел да навакса изгубеното от началото на пандемията - доходността на годишна база за интервала 31 декември 2020 година - 30 декември 2022 година е негативна за всички фондове с едно изключение ( " ЦКБ-Сила " ).

Какво е стойност на един дял

Стойността на един дял е един от най-важните индикатори за следене на резултатите от ръководството на средствата, които внасяме за втора пенсия, макар че по-често преглеждаме данни за средствата в самостоятелната ни партида. Дяловете са пропорционални равни елементи от чистите активи на съответния пенсионен фонд. Размерът на средствата в самостоятелната ни партида се пресмята точно върху тях, като броят на притежаваните дялове се умножи по цената на един дял за съответния работен ден. Стойността на един дял предстои на всекидневно преоценка съгласно прихода от вложението на средствата. Този приход се разпределя всекидневно по самостоятелните партиди на обезпечените лица съразмерно на притежавания от тях брой дялове. Този метод на систематизиране на средствата подсигурява съразмерно систематизиране на доходността измежду всички участници във фонда. За разлика от натрупванията в самостоятелната партида, които КФН афишира един път на три месеца, цената на един дял се следи всекидневно и демонстрира най-актуалната картина във втория дирек.

Как се трансформира

В края на септември - началото на октомври активите на универсалните фондове доближиха най-ниското си равнище в почналия през януари срив след неповторимото комбиниране от рецесии през миналата година. От това дъно стартира и възобновяване, като от октомври до през днешния ден доходността е позитивна, а при някои фондове е от порядъка на 5-6%.

При съпоставяне сред 3 октомври и 30 януари покачването в цената на един дял на обособените фондове варира от 1,82 до 6,61% (изчисленията са на в. " Сега " ):

- " Доверие " - 6,61%;

- " Алианц " - 6%;

- ДСК " Родина " - 5,56%;

- ПОК ОББ - 5,09%;

- " Съгласие " - 4,46%;

- ЦКБ " Сила " - 3,70%;

- " Топлина " - 3,30%;

- ПОИ - 2,02%;

- " Бъдеще " - 1,82%.

Най-младият фонд - " ДаллБогг Живот и здраве ", има прекомерно малко натрупвания, с цел да отразява трайни трендове, само че въпреки всичко и при него има добра рентабилност - 6,29%.

Дългосрочни резултати

Посочените нагоре резултати обгръщат прекомерно къс интервал, с цел да имат значение в дълготраен проект, а обезпечаването във втория дирек е точно такова. Погледнато в границите на целия интервал, в който доходността се пресмята по сегашния метод - от 1 юли 2004 година насам, доходността на деветте фонда е позитивна ( " ДаллБогг " тук не е посочен заради прекомерно късата му история).

- " Доверие " - 2,84%;

- " Съгласие " - 3,68%;

- " ДСК Родина " - 2,68%;

- " Алианц " - 2,26%;

- ПОК ОББ - 2,91%;

- " ЦКБ-Сила " - 3,99%;

- " Бъдеще " - 2,46%;

- " Топлина " - 1,95%;

- ПОИ - 2,51%.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР