След апокалиптичния трус в Турция през февруари, който уби около

...
След апокалиптичния трус в Турция през февруари, който уби около
Коментари Харесай

64% е шансът Истанбул да бъде ударен от земетресение със сила над 7 по Рихтер

След апокалиптичния трус в Турция през февруари, който умъртви към 50 хиляди души, страхът, че сходно огромно земетресение може да срине и мегаполиса Истанбул, пораства. Още в първите дни след нещастието стартира да се появява информация, че хората всеобщо продават жилищата си и се изнасят от красивия град.

Тези страхове се ускоряват и от предизвестията на сеизмолозите, а последното идва от проф. Наджи Гьорюр – един от най-известните специалисти в страната.

На семинар в истанбулския университет Сабанджъ той съобщи, че шансът Истанбул да бъде ударен от трус с с магнитуд над 7 по Рихтер е 64%

Проф. Гьорюр подсети в този подтекст за нуждата от действия за създаване на устойчиви на трусове жилищни региони, оповестяват от CNN, представени от Българска телеграфна агенция.

„ Има действителност, която би трябвало да приемем. Турция е земетръсна страна. Във всеки миг, на всяко място може да стане земетресение. Може да загубим хиляди хора единствено за една нощ “, сподели Гьорюр.

По думите на специалиста вероятността в Истанбул да стане земетресение с магнитуд 7 или повече до 2029 година се пресмята на 64 на 100. Този риск, изяснява той, е годен за 30-годишния интервал след мощното земетресение в региона през 1999 година, като е допустимо отклоняване от плюс/минус 15 години.

„ Това значи, че когато преглеждаме най-хубавия сюжет, може да имаме време до 2044 година “, сподели още проф. Гьорюр.

На 17 август 1999 година земетресение със мощ 7,5 в региона на Истанбул лиши живота на минимум 17 000 души
Етикети: земетресениеИстанбулТурция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР