След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване

...
След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване
Коментари Харесай

И в област Добрич обявиха грипна епидемия

След разбор на епидемиологичната обстановка е взето решение за оповестяване на грипна зараза и въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Добрич за период от 5 до 12 февруари в това число, оповестяват от Регионалната здравна ревизия.
Интензивно нараства броят на хората с остри респираторни болести в добричка област. За последната седмица те са над 195 на 10 хиляди души. Най-висока е при децата от 0 до 4 години – 1145 на 10 хиляди. Над 876 на 10 хиляди е във възрастовата граница 5 – 14 години, а при подрастващите и младежите до 29 години – 230 на 10 хиляди.

От изпратени 34 проби от амбулаторно прегледани и приети в болница пациенти за проучване в Националната референтна лаборатория, пет са позитивни за грипен вирус вид А, пет са позитивни за други респираторни вируси.

По данни на Регионалното ръководство на образованието в Добрич от образователни занятия отсъстват към 15% от учениците в региона.

Въвежда се прецизен всекидневен филтър в детските заведения и учебните заведения, като откритите заболели деца се връщат по домовете. Не се позволяват и заболели лица от личния състав. ускорява се и настоящата стерилизация в пространствата.

Със заповед на шефа на РЗИ се преустановяват плановите съвещания на здрави бременни дами и деца, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията в болничните заведения и обществени домове.

РЗИ - Добрич предлага всички лица със признаци на грип да си останат в къщи и да лимитират контактите си, изключително с дребни деца, бременни дами и остарели хора. Препоръчва се и носене на защитна маска, изключително при скупчване пред лекарските кабинети.

Автор: Надежда Карапанчева


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР