След 6-часов дебат със 127 гласа “за, двама “против и

...
След 6-часов дебат със 127 гласа “за, двама “против и
Коментари Харесай

Пенсии и заплати остават замразени засега до март догодина

След 6-часов спор със 127 гласа “за ”, двама “против ” и 90 “въздържал се ” Народното събрание удължи действието на настоящия бюджет до март следващата година. Двата “малки ” бюджета - на НЗОК и на Национален осигурителен институт, също получиха още три месеца живот.

Така до март на 2023 година страната ще харчи по 1/12 на месец по разпоредбите на настоящия бюджет, само че поправен с актове на Народното събрание и Министерския съвет, които могат да плануват спомагателни или понижени бюджетни средства.

За да няма изненади обаче, Народното събрание удължи действието на заплащания, размери и квоти, които да се запазят на равнищата от 2022 година Първият размер, който ще работи и следващата година най-малко до март, е този на минималната заплата. Тя ще остане 710 лева От запазването и на собствен ред зависят някои обществени заплащания.

Базата за установяване размера на главното месечно заплащане за най- ниската служба на лицата в бранш сигурност и защита към този момент не е 380 лева, а е 710 лева За първите три месеца на 2023 година оптималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската страна и нация, както и оптималният размер на присъдената прехрана, която се изплаща от страната, ще остане също 710 млн. лева.

За да се употребяват данъчните отстъпки – надлежно 6000 лева годишно за едно дете, за две - 12 000 лева, за три и повече 18 000 лева и за деца с увреждания 12 000 лева годишно, се вкарва правилото

това да става месечно и да бъде лимитирано до размера на данъчната основа. Отстъпката ще се употребява освен от хората с приходи от заплата, само че и за тези, които имат такива от стопанска активност, наеми и други източници.

Проблем при парите за възрастните хора няма, защото те се осъвременяват през юни. Дотогава минималният размер на пенсията остава 467 лева Максималният на получаваните една или повече пенсии е 3400 лева Размерът на обществената пенсия за напреднала възраст и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова активност, както и добавки, е 247 лева.

За да бъде допустимо изплащането им, финансовото министерство би трябвало да направи прехвърлянията към Национален осигурителен институт до края на тази година, защото, в случай че се изчака до януари, няма да има правно съображение за това.

Действието на настоящия бюджет през първите три месеца на новата година значи още, че остават без смяна 8% вноска за здраве, вноските за фондовете на държавното публично обезпечаване. Няма да се трансформират размерите на минималния и оптималния застрахователен приход, който остава 3400 лева.

Същата е и квотата на ваучерите за храна, с които към този момент може да се заплаща и парно, ток, газ и вода, както и билети за музеи и кина.

Удължава се действието на държавни гаранции - от ББР до 700 млн. лева за “Булгаргаз ” по отношение на нуждата от незабавно обезпечаване на различни доставки. И още - заем за “Булгартрансгаз ” до 382 млн. евро за разширение на газохранилището в Чирен, за газовата връзка България – Сърбия. В бюджета ще се образува буфер за непредвидени или неотложни разноски за бедствия, миграционен напън, нова пандемия, както и за избори.

Хората няма да са на студено и мрачно тази зима, това го подсигурява служебното държавно управление с проведените доставки на газ, съобщи в Народното събрание министър председателят Гълъб Донев по време на дебатите за бюджета.

Донев уточни още, че са продължени обезщетенията за бизнеса за скъпия ток, а в допълнение 70 хиляди души получавали енергийни помощи. Премиерът се похвали, че служебното държавно управление работело и за намаляване на цените на горивата и те спаднали. Работило и по гарантиране на нарастването на приходите, до момента в който разрешавало голям брой заварени рецесии.

“Не мога да си разреша лукса от най-високата естрада в страната да чувам упреци към това, което е направило служебното държавно управление, то позволи всички рецесии и проблеми, които бяха заварени. Не може да бъде упреквано за неща, които не зависят от него ”, добави той във връзка настояванията на депутати да бъде импортиран нов бюджет, а не да се удължава действието на остарелия.

Венко Сабрутев от “Продължаваме смяната ” упрекна “кабинета на президента Радев ”, че отхвърля да извърши конституционните си отговорности да внесе бюджет, който дава отговор на настоящата макроикономическа и геополитическа конюнктура. Удължаването на настоящия бюджет означавало заледяване на приходите, на тласъците за млади фамилии, на обществената политика. Освен това се очаквал мощен отрицателен резултат върху здравната и осигурителната система. Асен Василев от Политическа партия също изиска държавното управление да отдръпна предлагането за удължение на остарелия бюджет.

Малко преди него лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че партията ѝ не поддържа удължение на бюджета, само че ще гласоподава “за ”, тъй като по този начин ще може да внесе своите обществени оферти сред двете четения, които са свързани таман с спомагателни разноски.

Донев отговори, че в началото съвсем всички партии са призовавали кабинетът да не внася план за нов бюджет. Като се видяло обаче, че няма обединяване в Народното събрание за бюджетните политики в средносрочна вероятност, партиите почнали “да пеят друга ария ” - служебното държавно управление да внесе нов бюджет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР