След 3 години и осем месеца в Дубай бизнесменът се

...
След 3 години и осем месеца в Дубай бизнесменът се
Коментари Харесай

Васил Божков: Кацнах. Имам среща с бухалките

След 3 години и осем месеца в Дубай предприемачът се върна в България
Арестуван е до 72 часа, юристите желаят по-бързо мярката му да бъде избрана от съда 

Разпитват го по делото против Борисов, Горанов и Арнаудова

Кацнах. Имам среща с бухалките. Това написа Васил Божков в профила си във фейсбук, когато самолетът му се приземи на летище София тъкмо в 15,01 ч през вчерашния ден. Малко по-рано сутринта предприемачът, който от януари 2020 година е в Дубай, изненадващо разгласи, че се връща в България, с цел да почисти името си. Той даже разгласява фотографията си от борда на самолета, защото мнозина, в това число и от Министерство на вътрешните работи, бързаха да разясняват, че изказването му в обществената мрежа може да е блъф, с който цели да види реакциите на управляващите. Но се оказа истина.

Божков е с общо 20 обвинявания по три досъдебни производства, само че от Обединените арабски емирства (ОАЕ) отхвърлиха да изпълнят настояването за екстрадицията му. Според юрист Стоян Баумайер, който го съпровожда по време на полета, до 23 август предприемачът даже не е имал позволение от локалните управляващи да отпътува от Дубай поради съображения за сигурност и клиентът му е подхванал пътуването още в първия вероятен ден.

Със стъпването на пистата, Божков бе арестуван от чиновници на Гранична полиция и отведен във ВИП-а на Терминал 1. Към 16,45 ч бе изведен оттова от 10-ина служители на реда. Нито един от тях нямаше шапка, само че по тази причина пък тези, които го водеха, се бяха пременили с бронежилетки.

Делата против Божков преди 3 години и осем месеца бяха формирани и водени от Специализираната прокуратура. През лятото на 2022 година тя бе закрита и досиетата бяха пратени на Софийска градска прокуратура. Вчера оттова оповестиха, че по отношение на него е в действие мярка за процесуална насила задържане до 72 часа в ареста. Докато те текат, повдигнатите задочно обвинявания ще му бъдат предявени персонално и той ще бъде разпитан в качеството му на обвинен, като получи и правото да даде пояснения.

Законът разрешава на прокуратурата да го пусне от ареста против подписка или парична гаранция, само че от СГП бяха безапелационни, че ще внесат искане в Софийския градски съд на Васил Божков да бъде наложена най-тежката мярка “задържане под стража ”. Адвокатите на Божков - Баумайер и Георги Гатев ще упорстват, в случай че е допустимо, явяването пред съда да стане още през днешния ден или на следващия ден и да не се чака приключването на 72-та часа до понеделник следобяд.

Отделно от тези процедури, от Софийска градска прокуратура ще връчат на Божков призовка за разпит като очевидец по досъдебното произвеждане, по което през март 2022 година бяха арестувани за 24 часа някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова. По това дело в Дубай от прокуратурата са били изпратени молби за интернационална правна помощ да бъдат снети показанията на Божков, само че тези молби не са изпълнени.
“Всички знаете, че преди 2 години Върховният съд в ОАЕ отхвърли изрично неговата екстрадиция, заради липса на каквито и да било доказателства, предоставени от прокуратурата на България, за каквито и да било осъществени закононарушения ”, зави юрист Стоян Баумайер пред публицисти на летището.

“Моят клиент е в отлична форма, в положително здраве, тренира всеки ден ”, сподели още бранителят. Той обаче посочи, че процедурите изискват от летището Божков да бъде заведен на обзор в Министерство на вътрешните работи болница.

Запитан по какъв начин ще разяснява фактът, че Божков се връща у нас един ден след погребението на Алексей Петров, юрист Баумайер отговори: 

“Алексей Петров и Васил Божков нямат нищо общо. Техните пътища в никакъв случай не са се пресичали. Не вкарвайте клиента ми във филми, за които той даже не знае, че е имало кастинг. ”

Разпитани са над 200 очевидци
Прокуратурата му повдигна задочно 20 обвинявания
Прокуратурата повдигна задочно 20 обвинявания против Васил Божков. Според държавното обвиняване предприемачът би трябвало да дава отговор, че от януари 2014 година управлява незаконна група, основана с цел да прави насила, изнудване, длъжностни и данъчни закононарушения, подкупи, подбуждане към ликвидиране и пране на пари. Основната част от обвиняванията са за нарушавания на Закона за хазарта. Според прокуратурата от 2014 година не били платени такси за няколко милиона лв.. По-късно стана ясно, че Божков е разследван и като водач на незаконна група, която готвела държавен прелом - финансирал антиправителствените митинги през 2020 година Разследван е и за търговия с въздействие и владеене на културни полезности.

Срещу Божков има обвиняване и за подбуждане към четири убийства, както и за обезчестяване. От прокуратурата оповестиха преди време, че става дума за подбуждане към ликвидиране на хора с букви Й. Д., М. В., А. П. и Б. С. Твърдеше, че става дума за съперника му в
хазарта Йордан Динов, който беше убит в центъра на София през 2012 година, както и за покушението против Манол Велев. За това следствие преди седмици се разбра, че е спряно, само че не и прекъснато. “Предмет на следствие по това досъдебно произвеждане са убийствата на Йордан Динев, Манол Велев, опит за ликвидиране на Алексей Петров и на още едно лице, чието име на мен персонално не ми приказва нищо ”, сподели през октомври 2020 година пред депутати тогавашният основен прокурор Иван Гешев.

Заедно с Божков бяха упрекнати едни от най-приближените му хора, както и дамата до него - Елена Динева.

Според прокуратурата по делата са разпитани над 200 очевидци, изпратени са 18 броя европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до 17 страни.

Божков се оплака, че разграбват сбирката му
Съкровищата му са заключени в Националния исторически музей
Прокуратурата търсеше оценители в Европейски Съюз



Когато залата със съкровищата на Васил Божков в НИМ се отваря за гости, там наложително се поставя въоръжена защита.



Сребърен ритон от сбирката на Васил Божков, за който се твърди, че е противоречивият и че не е откраднат.

Съкровищата на Васил Божков - сбирка от 6778 артефакти от разнообразни интервали, както написа в документите на прокуратурата, стоят заключени в Националния исторически музей (НИМ) от ноември 2020 година

Достъпът до залите е неосъществим, те са запечатани, а температурата и влажността в тях се следи от специфични сензори. За част от скъпоценностите са обезпечени и витрини, описаха музейни служащи пред “Труд news ”.

Колекцията на Божков беше конфискувана от постройката на “Нове холдинг ” на улица “Московска ” 43 в София. В продължение на месеци - от януари до октомври 2020 година предметите бяха описвани, опаковани и превозени в складове, до момента в който за тях се погтови мястото в НИМ. По закон те са арестувани като материални доказателства, защото измежду обвиняванията на Божков има и такова за противозаконна търговия и владеене на културно-исторически полезности.

Артефактите са събирани с десетилетия, като Божков и сътрудниците му обясняваха, че доста от предметите са били намирани от иманяри по нашите земи и изнасяли скрито в чужбина още през предишния век, а те са ги изкупували назад на търгове.

За тази цел и за предпазване и запазване на антиките през 2004 година Божков основава фондация “Тракия ”, която даже финнасира и археологически разкопки.

През 2005 година сбирката на Божков е разказана от проф Иван Маразов, предмети от нея са излагани в Брюксел (2006) и Москва (2009), а през а през 2011 година в Националния исторически музей е подредена изложбата “Тракия и Древният свят XV-I в. прочие Хр. - сбирка Васил Божков ”, съдържаща 230 паметника на тракийско, гръцко и римско изкуство.

През май 2020 година, още до момента в който течеше описването на сбирката му, от Дубай Божков се оплака, че един от сребърните ритони от сбирката е бил откраднат от проверяващите и пуснат за продажба сред колекционери. Той сподели и фактурата, с която е купил същия ритон през април 2019 година за 600 000 $ от изложба в Лондон.

По-късно обаче от прокуратура обявиха, че от сбирката няма нищо откраднато, а за оценка на конфискуваните предмети ще бъде потърсена помощ от специалисти от страни от Европейски Съюз.

Кой е Васил Божков?
Математик,
хазартен необут и милиардер
Състоянието му се изчисляваше на $2-3 милиарда



Вчера Васил Божков пусна във фейсбук тази своя фотография от борда на самолета, с който лети от Дубай към София.
Васил Божков се счита за един от най-богатите българи. Около 2020 година, преди да стартират проблемите му с правораздаването, положението му се изчисляваше на към 2-3 милиарда $.

Той е роден през 1956 година във Велинград, само че още от възпитаник живее в София, където приключва Националната природо-математическата гимназия с отличие. Завършва компетентност “Приложна математика ” в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”, а по-късно и второ висше “Икономика на труда ” в УНСС.

Още като студент в средата на 80-те години - малко преди краха на социализма в България, Божков става един от най-хубавите и доверени чейнчаджии край софийската сладкарница “Магурата ”, покрай НДК. Държавният курс на $ по това време е 98 стотинки, а на черно се търгува по 4,50 - 5 лв.. От дилърите на “Магурата ” валута купуват дори полицаите, които би трябвало да ги разкриват и арестуват, тъй като единствено с долари в магазините “Кореком ” тогава можеха да се купят уиски, шоколади и бонбонки “Тик-Тик ”, които в този момент се продават на всеки ъгъл.

На “Магурата ” се въртяха и всевъзможни спортисти, които имаха право да пътуват в чужбина на надпревари, донасяха оттова дънки и маратонки, които продаваха на тройни цени. Почти всички те в идващите години станаха така наречен мутри, само че резервираха голям почит и почитание към Божков. Доскоро те даже не смееха да го назовават с прякора му от тези години Черепа, само че възбраната падна, когато той самият я смъкна - към този момент като заточеник в Дубай, с изявления във фейсбук.

Прекрасната среда за правене на първи милион, Божков употребява незабавно след 10 ноември 1989 година, когато отваря първите към този момент легални обмен бюра из София. Но най-големите си удари прави в
хазарта, защото е един от пионерите в този бизнес, вземайки чартърен казина - първо в хотел “Рила ”, а по-късно в “Хемус ”, “Радисън ” и други Става съучастник с шефа на “Мултигруп ” Илия Павлов във компания, притежаваща казина. През 1993 година основава компанията за спортни залози “Еврофутбол ”, а през 2002 година в “Еврофутбол ” негов съучастник става гръцкият милиардер Сократис Кокалис с компанията си “Интралот ”.

Печалбите от
хазарта Божков влага в разнообразни бизнеси - купува компания, която има най-вече безмитни магазини по границите, изкупува приватизационен фонд, притежаващ компании за пътно строителство и поддръжка и т. н. Част от сдруженията влизат в състава на неговия “Нове холдинг ”, а името “Нове ” на античния римски град край Свищов участва в регистрациите на доста от компаниите му, от време на време единствено с цел да е видно кой е техният притежател. Става член на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб “Възраждане ” от основаването на всяко от двете сдружения през 1993 и 2001 година През разнообразни интервали е бил притежател и на ЦСКА, и на “Левски ”, бил е ръководител на Българската федерация по спортна пукотевица през 2000 година и на Българската федерация по шах през 2003 година

Смята се, че в последните години, преди да замине за Дубай, най-големите облаги на Божков са от моментните лотарийни игри с билети. Фирмите му, свързани с този бизнес, обаче са оповестени в неплатежоспособност, ръководят се от ликвидатори, които разпродават имущество. Така през април т. година Телефонната палата в София, която Божков купи през 2017 година за 33,8 млн. лева, бе продадената от ликвидатора на компанията му “Ню Геймс ” за 22 млн. лева Купи я Георги Папазки, притежател на компанията за онлайн
залози “Уиенбет ”.

През всичките години Божков държи да остане настрана от политиката, само че през юли 2020 година под негово отдалечено управление от Дубай бе основана “Гражданска платформа Българско лято ”. Тя взе участие на изборите през април 2021 година и завоюва 3% от гласовете, само че на идващите избори през юли същата година, резултатът ѝ спадна на 1,9%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР