След 25-годишна възраст кожата започва постепенно за губи от своята

...
След 25-годишна възраст кожата започва постепенно за губи от своята
Коментари Харесай

Храни, които стимулират производството на колаген

След 25-годишна възраст кожата стартира последователно за губи от своята разтегливост и се отпуска, а след 30-35 /или по-рано/ се виждат и първите бръчки. Причината за това се назовава колаген.

Колагенът е протеин, благодарение на който се основава цялостта на тялото от обособените му елементи.

Колаген и кожа

Здравето и типът на кожата са напълно свързани с колагена, който се грижи за нейната отбрана от токсичните субстанции и другите вреди от околната среда.

Колагенът е основната съставка на косата, ноктите, на сухожилията и съединителната тъкан. Отговаря за стегнатия тип на кожата и е в основата на дермата. С понижаването на колагена понижава свежият тип и разтегливост на кожата.

Намаляване на колагена в организма и аргументи за това

При хората колагенът стартира да понижава към 25-та година, само че се вижда ясно към 35 години. Като последица от понижения колаген отслабва епителната тъкан, кожата изтънява и се набръчква, косата губи своята издръжливост. Също сухожилията и ставите губят своята пъргавина.

Причини за понижаване на колагена

Основната причина за понижаване на колагена е възрастта, само че въпреки всичко има и други фактори, които форсират процеса, ето някои от тях:

• Честото излагане на слънце. Тютюнопушенето. Замърсената околна среда. Токсичните субстанции. Стресовите обстановки. Физическото претоварване. Те ускоряват основаването на свободни радикали, които унищожават колагена;

• Хормоналните промени през менопаузата;

• Лечение с разнообразни типове лекарства, които пречат на организма да усвоява потребни витамини и минерали също оказва нездравословно въздействие.

Храни, повишаващи равнищата на колаген в кожата

Храните с протеини оказват благотворно въздействие на колагена. Те могат да оказват помощ за възвръщане на свежия тип на кожата.

1. Месо - месото е съществена съставна част от менюто на множеството хора, която съдържа доста протеини. Най-подходящи типове месо за задачата са: алените меса, птичето месо, дивечовото и други. Кожата, костите и други артикули от тях също съдържат доста протеини и колаген (костните бульони и свинската кожа);

 Червено месо съдържа колаген

2. Риба -най-много колаген има в рибешките перки, само че омега-3 мастните киселини в сьомгата и рибата звук оказват помощ за отбрана на мембраната към кожните кафези. Това покачва нейната разтегливост и стегнатост;

3. Плодове и зеленчуци с червен цвят - ябълки, ягоди, череши, алено цвекло, аленият пипер и други са богати на ликопен, веществото, което е добър антиоксидант и дружно с това образува колаген;

 Червени зеленчуци

4. Плодовете с високо наличие на витамин С - витамин С е доста значим за формиране на колагена. Има го в плодове като портокали, лимони, киви, манго, ананас. Антиоксидантите в плодовете понижават образуването на бръчки;

5. Зеленчуци - зелето, спанакът, патладжана, цикорията са доста потребни при образуването на колагена;

 Зеленолистни зеленчуци

6. Други подобаващи храни - тук спадат соево мляко, сирене, чай, ядки и всички артикули с лизин като картофи, водорасли и бирена квас.

Добре подбраното меню ще спомогне за бързото и очевидно повишение на колагена в кожата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР