След 2 дни протести - извинение. Вицепремиерът Валери Симеонов се

...
След 2 дни протести - извинение. Вицепремиерът Валери Симеонов се
Коментари Харесай

Валери Симеонов се извини, протестите продължават

След 2 дни митинги - опрощение. Вицепремиерът Валери Симеонов се извини за думите си " кресливи дами " и " сякаш заболели " деца. Направи го, макар че няколко пъти преди този момент изрично съобщи - мотив за опрощение нямало, преда NOVA.

Въпреки извинението, митингите не престават.

Просто бил откровен.

„ Никой не желае от мен опрощение, те желаят оставка. Това първо. Второ, в случай че бях се извинил, вие щяхте ли да повярвате, че е откровено?! Като ме познавате? Ако се бях извинил, нямаше да бъде откровено. естествено, че мога да го направя, като политик, само че още не съм стигнал такава висока класа политик ”, съобщи вицепремиерът пред Българска национална телевизия.

Малко повече от час след тези думи - в 9 - класата на вицепремиер внезапно " скочи ". По волята на сътрудниците.

" По гледище на Коалиционния съвет, аз сервирам своите извинения на всички, които са били наранени или са се почувствали афектирани от моето изявление в изявление пред телевизия СКАТ ”, сподели след съвета Валери Симеонов.

Симеонов нямал неприятно отношение към хората с увреждания. Даже бил съпричастен.

" Самият аз съм пострадал в това отношение в моето семейство. И също съм подпомагал с каквото е допустимо на такива деца. Още един път, сервирам своите извинения, не съм целял да обидя който и да било ", сподели Симеонов.

А преди този момент очевидно помирение, рано сутринта, дочакали премиера да се върне от чужбина, в Министерския съвет Волен Сидеров се закани да разобличава. На влизане.

„ Отивам да занеса на господин Борисов, за неговия списък, по какъв начин Валери Симеонов предлага да се отдръпна от политиката, като Доган, и счита, че хората желаят непоклатимост без Бойко Борисов. 2017-та година. За архива на господин Борисов ”, изясни Волен Сидеров.

На излизане - за " архива " на съдружните връзки - не се разбра какво мисли нито един от сътрудниците, с изключение на извинилия се. И министър председателят Бойко Борисов, и вицепремиерът Красимир Каракачанов, и даже Волен Сидеров - замълчаха.

Майките на деца с увреждания не одобряват извиненията, митингът им продължава.

Към настояванията за оставка се причислиха и политици. Движение за права и свободи даже обявиха, че залогът е - или Симеонов или властта.

Обидата и огорчението от думите на Валери Симеонов протестиращите майки не могат да не помнят и простят.

„ Не го одобрявам, единствено го сподели - той няколко пъти сподели, че няма да се извини и застава зад думите си. Това опрощение е под напън. Усещам яд, пренебрежение от едно такова чувство към едно такова отношение към хората с увреждания, а и към цялото общество ”, сподели Весела Одажиева, която е една от протестиращите майки.

„ Нашето искане е за оставка като вице и за безучастие в политиката и това опрощение не ни прави работа ”, споделят още протестиращите. Затова и митингите не престават. А часове преди следващия, майките пристигнаха да видят по какъв начин ще гласоподават депутатите в обществената комисия законите, поради които преди 5 месеца издигнаха палатков лагер.

„ Голяма част от настояванията на майките са намерили място в текстовете. Смятам, че сме стъпили на вярната писта за дълготрайно решение на проблемите на хората с увреждания. Освен ГЕРБ единодушието си за промяната дадоха и патриотите ”, съобщи депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

„ Надявам се да спадне публично напрежение, още откакто се разбра, че има планувани 150 млн. повече ”, сподели Калин Поповски от групата на „ Обединените патриоти ”.

Макар и с запаси законопроектите за хората с увреждания и персоналната помощ поддържаха и от левицата.

„ Има проблеми,които би трябвало да бъдат решавани, само че аз считам, че огромна част от проблемите ще се отстранят сред първо и второ четене ”, разяснява депутатът от левицата Антон Кутев.

Със същата настройка са и от Движение за права и свободи,които също гласоподаваха текстовете. „ Виждам, че има воля, първата стъпка е направена ”, сподели Хасан Адемов.

Удовлетворен от консенсуса сред народните представители, общественият министър призна, че е обикновено да има рецензии.

„ Това, че имаше единомислещо гласоподаване не анулира рецензиите. Не е допустимо с магическа пръчка да се решат всички проблеми и да се удовлетворят всички потребности ”, сподели Бисер Петков.

А омбудсманът даде поръчка, че от близко ще следи корекциите сред между двете четения в пленарна зала.

„ В закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на промяната, ще бдим сред четенията нито една от дребните ни победи да не бъде отстранена ”, сподели Мая Манолова. В петък депутатите ще гласоподават двата законопроекта на първо четене.

Искането за оставка на вицепремиера се трансформира в акцент и в Народното събрание.

От Движение за права и свободи упорстват Симеонов да бъде свален от поста. Определят го като „ воденичен камък за кабинета ”.

Коментарите за Валери Симеонов пристигнаха на фона на третия опит на опозицията да смъкна властта. Вотът на съмнение по тематика опазване на здравето не съумя. Недостатъчните 99 гласа за свалянето на държавното управление дадоха двете опозиционни партии. Срещу 133 поддръжка, обезпечена от ГРЕБ, Оперативна програма и ВОЛЯ. Темата „ Здравеопазване ” обаче остана в периферията, тъй като политическите офанзиви се концентрираха към държанието на вицепремиера Валери Симеонов.

И в отсъствието на Бойко Борисов и двама от вицепремиерите му – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов опозицията изиска оставаката на Симеонов. И насочи ултиматум.

„ Ние от Движение за права и свободи желаеме оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Или си отива един вицепремиер, или си отива цялото държавно управление. Ако този вицепремиер не си отиде ние, ще предприемем политически дейности да спасим държавността ”, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

От ВОЛЯ също желаеха оставката на Симеонов.

„ Странно е, че единственият човек, който го отбрани беше Каракачанов, необичайно е за какво не се желае и неговата оставка ”, съобщи водачът на групировката Веселин Марешки.

На думите на Марешки реагираха съпартийците на Красимир Каракачанов.

„ Ясно е, че той е прочел по-малко книги, в сравнение с господин Каракачанов е написал. Не е в интерес на българския парламент и да буйства от трибуната ”, съобщи Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти ”.

Българска социалистическа партия отхвърлиха обвиняванията, че са употребявали митингите на майките за свои цели.

„ Валери Симеонов е артикул на един фасон на политиката, който трансформира институциите в съперници на народа ”, разяснява Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

Управляващите се опазиха като попитаха Българска социалистическа партия какво са свършили за хората с увреждания, до момента в който бяха власт.

„ Когато приказваме за хората с увреждания аз мога да попитам Българска социалистическа партия какъв брой пари те осигуряваха, когато управляваха ”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Най-големият критик на Валери Симеонов измежду патриотите – Волен Сидеров през днешния ден резервира безмълвие. От „ Атака ” оповестиха, че оценката им за вицепремиера остава непроменена, само че това не въздейства на ръководството в огромната коалиция.

„ Рано е още да се приказва за проблем пред ръководството ”, сподели Явор Нотев от „ Атака ”.

Гласуването на вота по тематика „ Здравеопазване ” сподели, че болшинството разполага със солидна поддръжка от 133 гласа.

След като и третият опит на Българска социалистическа партия да смъкна властта не съумя депутатът на ГЕРБ Тома Биков, изясни че дал своя вот за държавното управление, само че по този начин е направил услуга и на левицата.

„ Гласувах в интерес на Българска социалистическа партия. Колеги, в това положение, в което се намирате не знаете каква пакост ще си докарате на главата, в случай че почнете да управлявате и страната ”, съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР