След 15-годишно прекъсване археологическите разкопки на тракийското светилище на Орфей

...
След 15-годишно прекъсване археологическите разкопки на тракийското светилище на Орфей
Коментари Харесай

Възобновиха археологическите разкопки край село Татул

След 15-годишно спиране археологическите разкопки на тракийското светилище на Орфей край село Татул бяха възобновени , осведоми БНР. Те се финансират от община Момчилград с 20 000 лв..

Експедицията има за цел да изследва нагорнище на стотина метра северно от скалната гробница на Орфей. Там, съгласно изложение от началото на 20 век, е имало остатъци от средновековна черква. Археолозите попаднаха на зидове, което приказва за съществуването на огромен паметен комплекс.

Ръководител на разкопките е професор Николай Овчаров . Освен този, зидове е имало от онази страна - към 20 метра, на другата страна излизат изсичания в скалите, долу има шарапани като на Перперикон с два басейна за правене на свещено вино. Тоест, по-голям комплекс, с прекрасен хоросан, има два-три фрагмента, които са средновековни, посочи той.

По думите на кмета на Татул Илкнур Кязим разкопките са значими за община Момчилград, тъй като Татул е моторът на културния туризъм в региона. Колко огромен е комплексът ще стане ясно в хода на разкопките, разясни той. " Надяваме се, откакто има политическа непоклатимост и финансиране да намерим, тъй като желаеме на територията на общината да развием туризма ", добави кметицата.

Разкопките край село Татул ще продължат три седмици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР