След 10 дни - безплатни лекарства за вкъщиДепутатите на Трифонов

...
След 10 дни - безплатни лекарства за вкъщиДепутатите на Трифонов
Коментари Харесай

39 COVID-зони у нас, разкриват нови 150

След 10 дни - безвъзмездни медикаменти за у дома
Депутатите на Трифонов се оповестиха срещу привилегиите за имунизирани

31% нарастване на инфектираните за седмица, само че за служебния министър няма драма

„ В момента работят 39 от по този начин наречените Коронавирус зони към медицински или диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Нашето предпочитание е да осигурим опция за лекуване на пациентите с COVID-19, без да се постанова да влизат в болница. Надявам до една-две седмици да бъдат разкрити най-малко 150 такива Коронавирус зони в страната”. Това съобщи през днешния ден служебният здравен министър Стойчо Кацаров, откакто прегледа обособената зона за инфектирани към ДКЦ-12 в столичния квартал „ Люлин”.

Идеята е в COVID-зоните жителите, които имат признаци, да получат клинични прегледи, лабораторни проучвания, да им бъдат направени рентгенови фотоси и изписани безвъзмездни медикаменти, “ уточни Кацаров. И посочи, че става дума за хора с леки ли приблизително тежки признаци. „ По този метод няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се понижи натискът върху лечебните заведения. На всеки едни от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги дават на пациентите за краткотрайно прилагане, с цел да могат да си мерят сатурацията в домашни условия”, добави служебният министър. По думите му обаче ще трябват от 7 до 10 дни, преди да стартира безплатното изписване на медикаменти за пациентите с леки или със приблизително тежки признаци. „ НЗОК до момента е плащала единствено медикаменти за лекуване на хроничноболни за домашно лекуване. За пръв път Касата стартира да изплаща медикаменти за заболели с Коронавирус на домашно лекуване и това наложи изменение в няколко наредби”, изясни доктор Кацаров.

Запитан дали са нужни нови ограничения против COVID-19, в случай, че на седмична база инфектираните са се нараснали с 31%, Кацаров сподели: „ Към момента пандемията е под надзор, броят на болните и на инфектираните не е толкоз огромен, няма драма в обстановката и към днешна дата не се постановат нови мерки”.

В Народното събрание от партията на Станислав Трифонов „ Ива подобен народ” се оповестиха срещу заповеди на здравните управляващи, даващи „ привилегии на ваксинираните”. В декларацията от Има Такъв Народ, прочетена от депутата микробиолог от Българска академия на науките проф. Тодор Чорбанов се сочи заповедта на ректора на на Медицинския университет в Пловдив, „ оказваща дискриминационни условия” към студентите по отношение на това дали имат или нямат здравен документ. „ Непрекъснато получаваме сигнали и митинги от студенти, оказващи се в дискриминираната група. Не по-малко притеснителни са информациите, касаещи рекомендациите на здравните управляващи за ограниченията в училищата”, уточни проф. Чорбанов и се обърна към Кацаров с молба да анулира заповедта си, даваща право на ръковидители на образователни и други заведения да „ вършат тълкования на противоепидемичните мерки”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР