Славчо КЪНЧЕВ*Който стреля първи и последен, стреля най-добре.Неизвестен автор>Вманиачените на

...
Славчо КЪНЧЕВ*Който стреля първи и последен, стреля най-добре.Неизвестен автор>Вманиачените на
Коментари Харесай

Зад завесата на тайните служби

Славчо КЪНЧЕВ*
" Който стреля първи и финален, стреля най-добре. "
Неизвестен създател > Вманиачените на тематика " досиета " в България антидържавници въобще не са проучили ролята на тайните осведомители в противодействието на тероризма. Водени от обикновени лични ползи и от корозивни психическото им равновесие прочувствени подбуди, те гилотинират устои на националната ни сигурност.
След терористичните актове на 11 септември 2001 година държавното управление на Съединени американски щати разгласи премия 25 млн. $ за сведения, които да доведат до залавянето или физическото заличаване на Осама бен Ладен. През 2007 година Сенатът удвои тази сума. Към момента на действителната гибел на бен Ладен сумата на възнаграждението е 50 млн. $.
Финансовото стимулиране за даване на информация (или непосредствено за унищожаването на издирван престъпник) в Съединени американски щати не е измислено особено поради Осама бен Ладен. Още преди две епохи в градчетата на Дивия Запад се лепели разгласи с размера на премията за залавянето (или екзекутирането) на закононарушител.
В изискванията на дейна терористична активност в Руската федерация (2007 година - 759 терористични акта, 2008 година - 642, 2009 година - 654, 2010 година - 581, 2011 година - 760 закононарушения с терористичен характер), формалните управляващи също възприемат > политика за финансово стимулиране  > на осведомителите. Чрез този прийом е премахнат интензивният участник във военните дейности в Чечня Шамил Салманович Басаев (1965-2006), един от ръководителите на самопровъзгласилата се Чеченска република Ичкерия. Бригаден военачалник. През юли 1998 година е назначен за заместник-главнокомандващ на въоръжените сили на Чеченската република. Посмъртно му е присвоено званието генералисимус на ЧРИ. Организатор на голям брой терористични актове. 
На 14 юни 1995 година под управлението на Шамил Басаев е нападната болничното заведение в Буденовск, като са взети заложници. Загиват 129 мирни поданици, 400 са ранени. На 23 октомври 2002 година в Театралния център на ул. " Дубровка " в Москва, по напътствие на Басаев, отряд терористи, под управлението на Мовсар Бараев, взима като заложници всички фенове и артисти - повече от 800 души. В хода на извършената на 26 октомври интервенция за освобождението на заложниците всички терористи - 32 мъже и 18 дами, са унищожени. Загинали или по-късно умряли в лечебни заведения са и 128 души всред заложниците!
На 27 декември 2002 година е осъществен гърмеж на Дома на държавното управление на Чечня, в чието образуване взе участие и Басаев. Загиват 80 и са ранени към 210 души.
От 1 до 3 септември 2004 година вследствие на терористичен акт в учебно заведение в Беслан умират над 330 души. Като уредници на този терористичен акт са приети Аслан Масхадов и Шамил Басаев.
Според информация на съветските спецслужби Шамил Басаев е уредник на най-крупните терористични актове през този интервал в Русия. Президентът на Чечня Ахмад Кадиров умира на 9 май 2004 година, вследствие на терористичен акт в столицата на Чечня Грозни. Басаев обществено оповести своята отговорност за този атентат.
През 2004 година Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ) афишира заплащане в размер на 300 млн. рубли (10 млн. щ.д.) за информация за Шамил Басаев и Аслан Масхадов. Именно под управлението на Масхадов е създадено и осъществено нападението над Грозни, Аргун и Гудермес на 6 август 1996 година (операция " Джихад " ). На 17 октомври 1996 година той възглавява държавното управление на ЧРИ, в същото време е министър на защитата и шеф на генералния щаб.
Аслан Масхадов е премахнат на 8 март 2005 година в Толстой-Юрт в Чечня, вследствие на специфична интервенция на ФСБ. На 15 март Центърът за връзки с обществеността на ФСБ афишира, че заплащане в размер 10 млн. щ.д. " за Масхадов " е изплатено " в цялостен размер ", без да прецизира на кого. Скоро Федералната работа за сигурност изплаща и 10 млн. щ.д. за информацията, която разрешава да бъде открит и премахнат на 10 юли 2006 година в региона на с. Екажево (Назранския регион на Ингушетия) Шамил Басаев.
Дейността по набиране на осведомители е непрекъснато занятие на правоохранителните органи и в доста други страни. В Англия сътрудниците в правоохранителните органи биват особено обучавани по какъв начин да притеглят лица за незаконно събиране на информация. Ето за какво там в обучителната директива е записано: " Сътрудникът на полицията е задължен " да почувства " евентуалния информатор, преди хипотетичното лице да е в положение да се ориентира и да осъзнае заинтересоваността на полицейския чиновник. "
Не би било правилно да се обгръщат със (секретния) ореол на славата всички секрети информатори. Както и да се придава сакрална героика на целия развой за рекрутиране на информатори. Тъй като е отдавнашна процедура процедурата, когато, в случай че подобаващият субект за мълчалив помощник на полицията не дава своето единодушие, полицията да го принуди към съдействие. Това се прави посредством потреблението на > компрометиращи материали  > а от време на време и чрез пряк шантаж.
В антитерористичните законодателства на Италия, Федерална Република Германия и някои други страни са планувани поощрителни ограничения за лицата, които, бидейки съпричастни към терористична активност, оказват помощ на правоохранителните органи или на правосъдните управляващи да задържат изпълнителите или съучастниците на осъществени акции на тероризъм, или да предупредят за готвещо се закононарушение, за да бъдат подхванати изчерпателни профилактични дейности, с цел да бъде предотвратено осъществяването на терористични акции.
11 септември 2001, Ню Йорк, беляза началото на серия от атентати по целия свят
Едни от главните условия за образуване събирането на разследваща информация в полицията на Съединени американски щати са системност и целеустременост. Това разрешава да бъде избегнато дублирането и разпиляването на лимитираните запаси, а също и да бъде обвързван процесът на търсене и събиране на информация с задачите на едни или други разследващи дейности.
Същевременно нормативната база, която регламентира събирането на разследваща информация, е обществена. Специалните положения на закона, включени най-вече в раздел 18 на Кодекса от закони на Съединени американски щати, дефинират тези дейности на спецслужбите и престъпната полиция, които се отнасят до:
- достъпа на ФБР към линиите за връзки (телеграф, телефон, радио, компютърна връзка), за приемане на контраразузнавателни данни; прехващане на радио- и телекомуникационни линии;
- процедурите за потребление на механически средства за прехващане;
- отбраната от нелегално събиране на информация, достъпа на сътрудници на държавните органи до банките с данни посредством потребление на радиоелектронни средства за връзка;
- отваряне на пощенски доставки и прочие
Във всички страни, където се употребяват секрети осведомители (не е известна нито една страна, в която да е неразрешена сходна дейност), инструкциите за работа с незаконните информатори съдържат особено състояние, според което полицейските чиновници, които са по отношение на осведомителите, носят определена > отговорност за тяхната безопасност  > Вредата от " лова на вещици - доносници ", осъществен по време на така наречен преход у нас, е действителна. Създадена е конюнктура на осъзнато предрешение към подобен тип активност у популацията. Въпреки че тя е нужна. Понеже никакъв закон срещу носенето на покривала на главата от лица от женски пол върху територията на страната ни не би могъл да реши казуса с ефикасното противопоставяне на терористичната активност. Понеже съществуват (и са използвани) неведнъж изцяло обикновено облечени и дами самоубийки - атентаторки, без съществуване на навеждащи данни в досиетата им за сходен тип личностна ориентировка. И такива терористични актове са осъществявани в Русия, Израел, Турция - все страни с професионално употребена мрежа от осведомители. Въпреки тяхната активност. Какво остава за България, с тотално прецаканата си мрежа от секрети сътрудници, в случай че стане обект на сериозна терористична устременост?!
* Авторът е ръководител на УС на Асоциацията за битка срещу корупцията в България
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР