Слънчево суперизригване с отделяне на енергия, 1000 пъти по-мощна от

...
Слънчево суперизригване с отделяне на енергия, 1000 пъти по-мощна от
Коментари Харесай

Слънцето може да попари живота на Земята със суперизригване

Слънчево суперизригване с обособяване на сила, 1000 пъти по-мощна от тази при нормалните изригвания на светилото е допустимо да се случи в идващите 100 години. Това настояват астрономи от университета на Колорадо в Боулдър, оповестява Сайънс алърт.

Подобни изригвания са присъщи за младите звезди и до неотдавна общоприетата доктрина гласеше, че е невероятно да има суперизригване в Слънчевата система, предава Българска телеграфна агенция.

Астрономите са оценени данни, получени от галактическите телескопи " Кеплер " и " Гая ", както и от наземната обсерватория " Апачи пойнт " в Ню Мексико. Въз основа на тях, те установили, че суперизригвания е имало на 43 сходни на Слънцето звезди.

При младите звезди обособяване на сила се записва един път седмично, а при по-старите звезди - един път на няколко хиляди години. Засега няма точна информация за силата на евентуалното изригване и за въздействието му върху Земята.

Учените въпреки всичко са построили научен модел за въздействието на сходно събитие. По тяхно мнение, това ще е  катастрофически феномен, който ще докара до софтуерен колапс на актуалната цивилизация, ще нанесе вреди за трилиони долари в целия свят и ще провокира непредвидени техногенни произшествия и стихийни бедствия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР