Слънчевата енергия е обещаващ източник на чиста енергия. За съжаление

...
Слънчевата енергия е обещаващ източник на чиста енергия. За съжаление
Коментари Харесай

Нови революционни соларни панели могат да произвеждат електроенергия на тъмно

Слънчевата сила е обещаващ източник на чиста сила. За страдание слънчевите панели имат една огромна уязвимост – те не могат да създават електрическа енергия на мрачно. Това обаче скоро може да се промени, защото учени от Станфордския университет към този момент са основали слънчев панел, който може да генерира сила на мрачно.

Изследователите са разгласили своите открития за новия вид слънчев панел в списание Applied Physics Letters още през април 2022 година и въпреки, че са разкрили метод да накарат слънчевите панели да работят на мрачно, те също по този начин са разкрили, че към този момент построените слънчеви панели могат да бъдат модифицирани, с цел да генерират сила и през нощта, което ще спести на предприятията и домовете нуждата от закупуването на нови панели.

Процесът, посредством който по-старите слънчеви панели ще могат да генерират електричество на мрачно се назовава радиационно изстудяване. Когато слънцето залязва, Земята се охлажда, като отделя топлота във въздуха. Това спомага за основаването на температурна разлика сред въздуха и повърхността на панелите. Изследователите настояват, че можем да инсталираме термоелектрически генератори върху панелите, което ще ни разреши да използваме силата, генерирана от радиационното изстудяване.

Тази концепция не се предлага за първи път. Още през 2020 година откриватели от Калифорнийския университет направиха нещо сходно с нещо, което нарекоха „ антисоларен панел “. Фотоволтаичните панели към този момент се възползват от това радиационно изстудяване, с цел да генерират електрическа енергия след залез слънце, което на процедура разрешава на тези слънчеви панели да работят на мрачно.

Защо обаче не сме чували повече за това, в случай че то кара слънчевите панели да генерират електрическа енергия даже след залез слънце? Ами тъй като не генерира толкоз доста електрическа енергия. Вместо това съгласно някои оценки генерира единствено към 25% от силата, която един слънчев панел може да генерира през в характерен ден, само че това въпреки всичко е чиста сила, с която не сте разполагали преди и може да има големи приложения в бъдеще, тъй че си коства да се възползвате от нея до момента в който можете.

Понастоящем тези слънчеви панели не са в положение да трансформират коренно количеството създавана електрическа енергия, само че както отбелязва Д-р Шанхуи Фан – електроинженер и началник на изследователския план, бъдещите итерации на дизайна биха могли да подобрят доста неговата успеваемост, което ще го направи доста по-жизнеспособен.

Това новаторско проучване акцентира какъв брой ярко може да бъде бъдещето на чистата сила – даже когато слънцето не грее.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР