Политическите партии са създадени предимно за защита на икономически интереси.“

...
Политическите партии са създадени предимно за защита на икономически интереси.“
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Партиите са създадени предимно за защита на икономически интереси

„ Политическите партии са основани най-вече за отбрана на стопански ползи. “

Така стартира последният разбор на икономиста Евгений Кънев , оповестен във Фейсбук. Той продължава по следния метод:

„ Силата на статуквото е в неговия захват върху институциите с съществена цел – капитализиране на търговията с въздействие. Но то е невероятно без съответни стопански субекти. И това са на първо място секторите, които работят на вътрешния пазар – енергетика, опазване на здравето, строителство, вътрешна търговия, външна търговия с акцизни артикули, хотелиерство и ресторантьорство, банков и осигурителен бранш.

Печалбите в тези браншове се дължат в голяма степен на политическото лобиране през законодателство и политически чадъри над избрани бизнеси. Нормата на облага, обаче, е много по-висока от тази на същите браншове в развитите страни, тъй като по принцип те са с ниска добавена стойност. И когато са сложени в условия на конкуренция, тази норма е към 10%, а облагата са споделя икономическа облага.

У нас, обаче маржът /нормата са много по-високи, тъй като лобирането посредством главно двете партии разрешава облага и на лихва – това е свръхпечалба, с помощта на ограничение на конкуренцията – или сред самите субекти като се лимитира техния брой посредством лицензионните режими; или като се подсигурява на всички в бранша лихва посредством законодателството, което фаворизира бранша пред неговите клиенти и снабдители.

А кой заплаща рентата?

От една страна – бизнесите, които печелят висока добавена стойност и заплащат повече налози. А от друга – всички семейства, чиито приходи се лимитират, тъй като би трябвало да заплащат рентата. Затова и доста артикули и услуги са по-скъпи, в сравнение с техните аналози на Запад, без значение от по-ниските приходи.

Това е и икономическата основа на искащите Промяна – по-справедливо законодателство, систематизиране на данъчната тежест и поддръжка от страната. Затова междинната класа и работещите в специалности с висока добавена стойност са нейни съществени гласоподаватели. Затова беше и огромна неточност да бъдат наказвани с заплащане на по-висока осигурителна тежест, когато:

  • секторите с ниска добавена стойност като хотели и ресторантьори са с преференциална ставка ДДС;
  • страната не може дейно да събира своите мита, акцизи и Данък добавена стойност от едри субекти с политически чадър;
  • продължава да изтича народен приход към лобитата в енергетиката и здравеопазането.

Обратно, партиите с етикет за десни и консервативни, изключително новите, желаят да консервират това състояние – по тази причина са против всяка “намеса на страната ”, което да промени Статуквото- на олигархията.

Нужен е съюз на бедните и междинната класа, с цел да бъде победена олигархията и рентата заслужено разпределена сред всички.

На бедните бе помогнато, в този момент на ред е междинната класа. За да има кой да основава стопанска система с висока добавена стойност в бъдеще. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР